fallback

Дянков: Реформата ще стабилизира пенсионната система в България*

Правителството няма да реформира здравеопазването до края на мандата, съобщи още финансовият министър

12:59 | 17.12.11 г. 6

Финансовият министър Симеон Дянков. Снимка: БТА

Реформата е начинът да се стабилизира пенсионната система в България. Това каза министърът на финансите Симеон Дянков в предаването „Годината“ на Дарик радио.

„Планът, който се прие и всъщност мина на в парламента, е идентичен с плана, който се предложи през март 2010 година. Тогава обаче се огънахме пред синдикатите“, коментира Дянков, цитиран от Dariknews.bg.

Финансовият министър припомни, че и тогава синдикатите са напуснали тристранния съвет и „някои министри са се огънали“ пред тях.

Новоизбраният президент Росен Плевнелиев допълни, че кризата е период, когато се взимат тежки и некомфортни решения и реформирането на пенсионната система е едно такова решение.

По думите му „ако реформата не бъде реализирана, то след 2016 г. системата ще фалира, затова са необходими устойчиви и дългосрочни модели".

Плевнелиев обаче посочи, че липсата на дебат за пенсионната реформа е породил недоволството от нея.

Симеон Дянков беше категоричен, че страната ни ще постави условие на Европейския съюз за подписване на пакта за финансова стабилност.

Условието на страната ни е финансово стабилните държави да получат намаление на процента на национално съфинансиране по европейските средства от 20 на 10 на сто. То вече е поставено чрез писмо до Жозе Мануел Барозу и ще бъде обсъдено с канцлера на Германия Ангела Меркел през януари.

Симеон Дянков допълни, че големите реформи в здравеопазването няма да бъдат направени до края на мандата на правителството. В тази връзка премиерът Бойко Борисов допълни, че здравният министър Стефан Константинов е бил оставен "съвсем сам" и че догодина може да разчита на повече помощ.

Борисов допълни, че към здравната реформа ще се подходи по-амбициозно и ще се свърши много работа през 2012 г.

* Актуализирано към 14.20 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:40 | 13.09.22 г.
fallback