fallback

Преглед на печата за 17 декември

08:52 | 17.12.11 г.

Парламентарните партии са похарчили почти 14 млн. лв. за местните избори

в. Сега

Парламентарно представените партии са похарчили 13.8 млн. лева за местните избори, стана ясно от отчетите им пред Сметната палата. Средствата са най-вече от държавната субсидия.

Най-много средства са похарчили управляващите от ГЕРБ - 5.7 млн. лв. Следват ги ДПС с 4.1 млн. лв., трети са социалистите с разходи от близо 1.8 млн. лв. От подадените до момента отчети става ясно, че всички са се вместили в законовото изискване да не надвишават сумата от 8 млн. лв. за цялата страна. "Атака" са похарчили малко над 422 хил. лв., ДСБ - 803 525 лв., СДС - 243 000 лв., ЛИДЕР - близо 455 000 лв., РЗС - почти 550 хил. лв.

От декларираните разходи най-сериозното перо е отпечатването на брошури, дипляни и други рекламни материали. ГЕРБ са похарчили за това 1.33 млн. лв., "Атака" - над 90 хил. лв., БСП - 376 хил. лв., ЛИДЕР - 86 хил., РЗС - над 45 хил., СДС - почти 113 хил., а ДПС не са декларирали средства за това.

Кабинетът се засили да отнема статута на военна и МВР болница

в. Сега

Специалният статут на Военномедицинска академия, Медицинския институт към МВР и Националната транспортна болница в София ще бъде отнет. Лечебните заведения ще се трансформират от юридически лица на бюджетна издръжка в търговски дружества, каквито са останалите болници. Те ще продължат да работят с титулярните си министерства, но само по договор, и ще получават останалите плащания от НЗОК.

Това се разбира от стенограмата на последното правителствено заседание. На него премиерът Бойко Борисов е разпоредил в началото на годината ресорните министри да са готови с процедурите по трансформацията на болниците независимо от очакваната съпротива и ги е нахокал, че не действат.

Лекарите ще отърват наказанията за вземане на подкуп

в. Сега

Лекарите няма как да бъдат съдени за вземане на подкуп, защото не са длъжностни лица. Това се очаква да е тълкувателното решение на Върховния касационен съд, искано от главния прокурор Борис Велчев, довериха магистрати пред "Сега". Решението е готово, върви за подпис сред върховните съдии и се очаква да бъде обявено официално до дни.

С него ще се каже, че лекарите от частните болници, клиники и практики не са длъжностни лица по смисъла на Наказателния кодекс. Тези от държавните и общински болници, които изпълняват медицинската си дейност - също. Това автоматично ще означава, че те не могат да бъдат съдени за вземане на подкупи. Единствено спор можело да има за хората на ръководни длъжности, които се занимават с пари и поръчки.

Дянков забрани Дядо Коледа

в. Стандарт

Дядо Коледа ще пропусне тази година чиновниците. Разточителните партита, които се организираха в предишни времена, вече са в историята. Заради кризата и свития бюджет администрацията ще икономиса парите, предвидени за празничен купон. Във финансовото министерство категорично няма да има коледно тържество, всеки ще си празнува вкъщи, обясниха от ведомството на Симеон Дянков.

“Металика” купи наши хеликоптери

в. Стандарт

Изненадващо високи цени бяха постигнати на проведеното вчера наддаване за 12 употребявани хеликоптера Ми-17 и Ми-24. Военното министерство успя да продаде единадесет от тях за над 24 385 600 лв. В наддаването за руските машини участваха 16 компании, които предложиха цени, няколко пъти по-високи от поисканите от военното министерство.

Както се и очакваше, най-голям интерес предизвика продажбата на Ми-17, тъй като към тях имат интерес от компании, които оперират в Африка и Близкия изток. Стартовите цени на търга за шестте руски машини варираха от 840 000 и 1,24 млн. лв., а очакванията бяха при наддаването да достигнат около 2 млн. лв. Изненадващо обаче повечето компании предложиха цени от над 3 млн. лв. Най-добрата оферта предложи русенската фирма "Дунарит" - 3,803 млн. за първите пет Ми-17 и 4,104 млн. лв. за шестия хеликоптер. Интересът към бойните хеликоптери Ми-24 обаче не се оказа толкова голям. Единствено българската компания "Металика-АБ" предложи оферта за пет от машините. Те бяха продадени за общо 1 266 600 лв.

Вдигат праговете за обществени поръчки

в. Стандарт

Праговете за възлагане на обществени поръчки ще бъдат завишени. Това предвиждат нови промени в Закона за обществените поръчки, внесени в парламента от Министерския съвет, въпреки че последните изменения на текстове бяха приети буквално преди месец. Предвижда се праговете за обществени поръчки за доставки на стоки, услуги и строителство да се завишат с между 6 хил. и 150 хил. лв. Например за строителство обществени поръчки ще се обявяват за обекти на стойност над 264 хил. лв., вместо сегашните 240 хил. лв., а ако обектът е извън страната, прагът се вдига от 1,5 млн. на 1,65 млн. лв. За доставки и услуги повишението е от 60 хил. на 66 хил. лв., а извън страната прагът скача от 120 хил. на 132 хил. лв. Със законопроекта се въвеждат и обществени поръчки за военни доставки. За тях се определят прагове за обявяване на поръчка от 4 млн. лв. за строителство и 400 000 лв. за доставки и услуги.

Емигранти ни пращат по 2,2 млн. на ден

в. Стандарт

По 2,197 млн. лв. средно на ден наливат в България нашенците, живеещи постоянно в чужбина, сочат данните на БНБ. Така общата сума на емигрантските пари, постъпили у нас, достига 659,2 млн. лв. за първите десет месеца на 2011 г. Сумата е нараснала с 1,86%, или 12,1 млн. лв., спрямо същия период на миналата година, когато емигрантските пари са били 647,1 млн. лв. Приносът на нашенците, живеещи зад граница, възлиза на около 1% от БВП на България, който е 55,7 млрд. лв. за деветте месеца на 2011 г. по данни на НСИ.

Гърция иска да върне България в „Бургас – Александруполис”

в. Новинар

Гърция е готова да предоговори условията, при които да се изгражда петролопроводът „Бургас – Александруполис”, за да може проектът все пак да се осъществи, информира  GR Reporter.

Миналата седмица българското правителство реши страната ни да напусне проекта за нефтопровод, в който освен България участват Гърция и Русия. Според кабинета страната ни трябва да прекрати участието си, тъй като проектът бил финансово и икономически неизгоден.

Рашидов уволни шефката на института за недвижимо културно наследство

в. Новинар

Министърът на културата Вежди Рашидов уволни шефката на Националния институт за недвижимото културно наследство арх. Йорданка Кандулкова.

Една от причините за освобождаването й е нейно изказване пред медиите, с което според Рашидов е уронила реномето на ведомството му. То е било по повод реконструкция на сграда-паметник на културата в Бургас.

Пощите със загуби от 12 млн. лв., съкращават персонал

в. Новинар

Очакваните загуби на „Български пощи” за тази година са между 7 млн. и 12 млн. лв. Това неизбежно ще наложи съкращения на хора и оптимизация на дейности в пощите, заяви транспортният министър Ивайло Московски пред Дарик радио.

Той обясни, че в момента темата за приватизация на пощите не стои на дневен, тъй като нямало никакъв интерес към тях. Докато не се преструктурират, те ще бъдат само губещи, посочи Московски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:36 | 22.08.22 г.
fallback