fallback

Въвеждат се стимули за общините, инвестирали във водната инфраструктура

Предвижда се таксите за водоползване след 2015 г. да се запазят за кметствата с изградена ВиК мрежа

14:41 | 16.12.11 г.

Таксите за водоползване ще се обвържат с инвестициите, направени от съответните общини за изграждане на водопроводната и канализационна мрежа, така че след 2015 г. държавните такси в изрядните кметства да не бъдат увеличавани. Това гласят промените в постановлението на нормативните актове на Министерския съвет, приети на последното заседание на кабинета, става ясно от стенограмата на заседанието.

Предложението е направено от министрите на околната среда и на регионалното развитие с мотива, че това е подходящ финансов инструмент за стимулиране на общините при изграждане на водната и канализационна инфраструктура.

Според екоминистъра Нона Караджова ако таксите за водополване се запазят, това ще насърчи инициативността на кметствата за усвояването на европейските средства.

Известно е, че немалко общини, които кандидатстваха за еврофинансиране по ВиК проекти, се отказаха от тях заради липса на финансов ресурс или поради немалко административни проблеми.

Амбициите на кабинета са през следващите две години да насърчава потенциалните получатели на евросубсидии, като се обърне особено внимание на общинските проекти в инфраструктура.

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова е пояснила по време на заседанието, че се предлага още една промяна в тарифата за водоползване. Предлага се тези тарифи да са на база отчитано количеството на фактурираната питейна вода, за която ще се заплаща таксата, а не за целия воден ресурс.

Не би трябвало ВиК дружествата да плащат дъждовните, подпочвени и други дренажни води, защото това би се отразило много сериозно повишаване на цената, допълни още Павлова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:14 | 11.09.22 г.
fallback