fallback

България е първа в ЕС по ръст на разходите за труд през третото тримесечие

Данните на Евростат обаче показват, че разходите за труд забавят темпа си на ръст в целия Европейски съюз, включително и у нас

14:48 | 16.12.11 г. 4

България е на първо място по годишен ръст на разходите за труд през третото тримесечие, показват данни на европейската статистическа служба Евростат, коригирани с броя на работните дни.

За периода юли-септември разходите за труд у нас са се повишили с 9,8% спрямо третото тримесечие на 2010 г. След нас се нарежда Румъния с увеличение на разходите за труд от близо 8%. Третата позиция заема Словакия с регистрирано повишение от 7,2%.

Най-малък е бил растежът на разходите за труд в Португалия (+0,8%) и Кипър (+1,4%). Понижение е регистрирано единствено в Ирландия (-1,1%).

Въпреки че сме на първо място по увеличение на разходите за труд, данните показват забавяне на увеличението на годишна база. През второто тримесечие евростатистиката отчете годишно повишение на разходите за труд от 12,5%, а през третото тримесечие на миналата година беше регистриран растеж от 10,2%.

Тенденцията за забавяне на ръста на разходите за труд важи за целия Европейски съюз (ЕС), уточняват от Евростат. През третото тримесечие е регистрирано годишно покачване от 2,6% средно за всичките 27 държави-членки при 3,2% през второто тримесечие. Евростатистиката отчита забавяне на растежа на надниците и заплатите, както и на другите разходи за труд и в еврозоната. Те са се повишили с 2,7% през третото тримесечие на годишна база срещу отчетено увеличение с 3,3% през второто тримесечие, показват данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:17 | 12.09.22 г.
fallback