fallback

Съоръженията за ток от вятър и слънце отбелязват ръст до края на годината

Инсталираните мощности за ток от ВЕИ достигнаха общо 2747 мегавата, според изчисленията на Асоциацията на производителите на екологична енергия

15:42 | 14.12.11 г.
Автор - снимка
Създател

Инсталираните мощности за производство на ток от вятър вече са близо 504 мегавата, като се очаква до края на годината те да се увеличат с още 150 мегавата. Фотоволтаичните мощности досега са 60 мегавата, но се предвижда до края на месеца да нараснат с още 100 мегавата.

Това сочат данните на Асоциацията на производителите на екологична енергия, съобщи нейният председател Велизар Киряков, цитиран от БТА. Общо енергийните мощности, работещи с възобновяеми енергийни източници (вода, вятър, слънце, биомаса) са достигнали общо почти 2747 мегавата.

Водноелектрическите централи (ВЕЦ) са с инсталирана мощност общо 2183 мегавата. От тях микро ВЕЦ са 47 мегавата, малките ВЕЦ – 193 мегавата, а големите ВЕЦ (с мощност над десет мегавата) - общо 1942 мегавата. Припомняма, че съществуват различни тълкувания на европейските изисквания, дали големите ВЕЦ трябва да се числят към съоръженията с ВЕИ. 

Асоциацията ще поиска проверка на законността на подписаните предварителни договори за присъединяване към мрежата на мощности с вятър и слънце, съобщи още Киряков. Според него през следващата година ще има промени в приетия преди месеци нов Закона за енергията от ВЕИ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:29 | 07.09.22 г.
fallback