fallback

Преглед на печата за 14 декември

07:47 | 14.12.11 г.

Българският бизнес вече не е оптимист за пазара на труда

в. „Сега“

Българският бизнес няма големи очаквания за развитие през първите три месеца на 2012 г. и затова 10% от работодателите ще бъдат принудени отново да правят съкращения на служители.

Това показва най-новото обзорно изследване на Менпауър за заетостта през следващите три месеца, което се провежда сред 65 000 работодатели в 41 държави в цял свят.

В България проучването е направено сред 754 мениджъри. Едва 14% от работодателите планират да наемат нов персонал, а 71% не смятат да правят промени.

Прогнозата е изключително песимистична на фона на намеренията на бизнеса за последното тримесечие на 2011 г.

Тогава върху заетостта спира да влияе положително сезонния фактор, много хора биват съкращавани, но въпреки това всеки пети работодател планираше разширяване на персонала, а намаление очакваха 9%.

Съдът потвърди законността на наредбата за измервателните уреди

в. „Сега“

Наредбата на министъра на финансите Симеон Дянков производителите на акцизни стоки - алкохол, горива и вино, да поставят контролни уреди, е законосъобразна. Това е окончателното решение на петчленен състав на Върховния административен съд.

С новината се похвалиха и митниците, които са главно действащо лице в нея. Наредбата е от 19 февруари м.г. и е за специфичните изисквания и контрола, осъществяван от агенцията върху средствата за измерване на акцизни стоки.

Документът задължава компаниите от трите сектора да монтират разходомери на всяка точка от производствения процес, а данните от тях да се изпращат в митниците в реално време.

Наредбата бе обжалвана от петролните и алкохолни компании. В техните жалби се казваше, че е незаконна, тъй като е приета в противоречие с редица нормативни актове. Освен това ще окаже отрицателно влияние върху бизнеса. По изчисления на засегнатите един разходомер за вино струва 5000 до 10 000 лв., за спиртни напитки - от 6000 до 16 000 лв., и за горива - от 15 000 до 20 000 лв.

Борисов отряза бизнеса за незаконните строежи

в. „Стандарт“

"Абсурд! Има морал, обществото трябва да знае, че нещо е забранено, законът не го позволява и не трябва да се строи, не ни трябват 10% от данъчната оценка на една незаконна сграда", заяви той на вчерашната среща между бизнеса и правителството.

На нея бяха представени 16 идеи за подобряване на бизнес средата в България. Сред тях са фирми, които използват нелицензиран софтуер, да не се допускат до обществени поръчки за определен период от време, еднократна амнистия на лихви по бюджетни плащания.

Предлага се още модерна регулация на отношенията между производителите и хипермаркетите, които изкупуват продукцията им и златен регистър на коректните фирми, които да получават ускорено възстановяване на ДДС.

Частна фирма разпределя разрешителни за превози

в. „Стандарт“ Бих подкрепил решение, което да позволи аутсорсването на дейността по разпределение на разрешителните за превоз на товари до Русия. Това каза транспортният министър Ивайло Московски на годишната среша на бизнеса с правителството.

Според него прехвърлянето на дейността на "Автомобилна администрация" към частен изпълнител би било удачно решение, тъй като сега съществуват редица неточности, които в известна степен са причина за възникналите проблеми с изчерпаната квота от 10 хил. редовни плюс 2 хил. допълнителни разрешителни за превоз на товари до Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:34 | 26.08.22 г.
fallback