fallback

Бисер Петков: Пенсионната реформа трябва да действа поне до 2020 г.

Управителят на НОИ прогнозира, че до 2020 г. дефицитът в института трябва да се свие до 0,1% от БВП

16:22 | 09.12.11 г. 8

Бисер Петков, управител на Националния осигурителен институт  Снимка: БТА

Новите правила за пенсиониране трябва да действат поне до 2020 година, иначе ще се обезсмислят, смята управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Бисер Петков.

Прогнозата на Петков е, че ако всичко върви по план, между 2018 и 2020 година, дефицитът в НОИ трябва да се свие до 0,1% от БВП. След това обаче отново ще започне да нараства. Това каза той пред БНТ.

Бисер Петков разкри някои некоментирани досега недостатъци в приетата пенсионна реформа, като посочи, че след 2035 г. НОИ отново ще натрупа голям дефицит. 

„На практика тенденцията се обръща в края на прогнозирания период - след 2035 година. Основната причина е, че в този период идва времето за пенсиониране на поколението, родено през седемдесетте години на миналия век, което е по-многобройно, и това ще натовари с допълнителни разходи финансовата система“, обясни управителят на НОИ.

Петков обаче посочи с какви пари ще се финансират дефицитите след десетилетия, като припомни за Сребърния фонд.

„В този период имаме фонд за гарантиране на финансовата устойчивост на пенсионната система - т. нар. Сребърен фонд, в който ще се трупат средства за покриване на тези дефицити, които са резултат от демографски тенденции“, поясни Петков.

Управителят на НОИ каза още, че Националният осигурителен институт ще приключи годината с дефицит от около на 1,7 млрд. лв. Той припомни, че планираният дефицит за 2011 г., който е покрит със субсидия от централния бюджет, е бил 1,390 млрд. лв. До края на годината се очаква непланиран дефицит от порядъка на 270 млн. лв, който се формира главно от неизпълнение на плана за приходите от осигурителни вноски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:04 | 12.09.22 г.
fallback