fallback

Оборотът в търговията на дребно продължава да спада

Понижението по съпоставими цени през октомври е с 0,8% на месечна и с 5,2% на годишна база

15:15 | 07.12.11 г.
Автор - снимка
Създател

През октомври оборотът в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети" по съпоставими цени* се понижава с 0,8% спрямо предходния месец, показват предварителни сезонно изгладени данни на НСИ.

Оборотът нараства в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия с 1,9%, в търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки, козметика и тоалетни принадлежности - с 1,5%, и в търговията на дребно с храни, напитки и тютюневи изделия - с 0,4%.

Намаление се наблюдава в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали с 3,5%, в търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 1,3%, и в търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 0,7%.

Спрямо октомври 2010 г. оборотът, изчислен въз основа на календарно изгладени данни, спада с 5,2%.

Изменение на оборота в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети” на годишна база:

Графика: НСИ Оборотът на годишна база бележи ръст в търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки с 6,3%.

Спад е регистриран в търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита с 10,5%, в търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 8,3%, в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 6,9%, в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 3,5%, и в търговията на дребно с храни, напитки и тютюневи изделия - с 1,9%. * Влиянието на цените се елиминира чрез дефлиране на оборота, като се използват индексите на потребителските цени. За изчисляването на индексите се извършва наблюдение на търговските предприятия, като се използва представителна извадка, формираща около 70% от годишните приходи на наблюдаваната съвкупност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:06 | 14.09.22 г.
fallback