fallback

Преглед на печата за 3 декември

08:02 | 03.12.11 г.
Автор - снимка
Създател

Увеличиха билетите за бързите влакове в. Новинар

Средно с 15 на сто са увеличени цените на билетите за бързите влакове в БДЖ. Това съобщиха от компанията. Покачването е влязло в сила от 1 декември. Скокът на цените е мотивиран с увеличението на дизеловото гориво и електричеството. От железниците поясниха, че билетите на са повишавани от 2008 година насам.

Пътуването в спален вагон ще ни коства с 2 лева повече. За пътуване в спален вагон бизнес-класа увеличението е с 3 лв. С пет лева повече ще струва и железопътната карта „Класик”, която от 45 лв. става 50 лв.Тази карта дава право на 50% намаление от цената на билета за пътуване във втора класа на пътническите и бързите влакове при неограничен брой пътувания за една година от датата на издаване на картата. От компанията информираха, че вече ще има и еднодневни карти за пътниците в участъка между София и Своге. Скокът на цените е част от реформите, предвидени от ръководството на БДЖ. Очаква се промените да донесат в бюджета на железниците допълнително половин милион лева.

Заплатите само в банкомат в. Стандарт Заплатите вече ще се взимат само от банкомат. Държавата иска да забрани плащането на ръка, за да удари сивия бизнес. Сега много шефове дават пари под масата и ощетяват хазната с невнесени данъци и осигуровки. Около идеята да се забрани даването на възнагражденията кеш се обединиха вчера представители на работодателите и министрите на финансите, икономиката и социалната политика по време на тристранния съвет. Радикалната мярка беше предложена преди няколко месеца в Закона за ограничаване на разплащанията в брой. Тя обаче беше отхвърлена от депутатите. Сред основните причини бяха банковите такси и липсата на устройства за теглене на пари в малките населени места. Участници във вчерашното заседание коментираха, че за да успеят да прокарат идеята, ще се дискутират варианти за поставяне на банкомати и в малките населени места. Обсъжда се намаляване на таксите при теглене от картите и отпадането им при дребни покупки в магазина.

Македонци и сърби спасяват зимния сезон в. Стандарт

Македонци и сърби ще спасят зимния туристически сезон. Очакваме голям ръст на посещенията от тези страни, каза членът на УС на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти Байко Байков. Причината е в ниските цени на основните пакети и безвизовия режим с тези държави, обясни той. Комшиите търсели предимно студиа в апартаментни комплекси, защото са свикнали да почиват по този начин през лятото в Гърция. След борсата в Лондон обаче данните показват близо 5% отлив на записаните за ски англичани. "България не се отличава от общата тенденция на спад на предварителните записвания за зимен туризъм. Ако не се навакса в последния момент, ще имаме спад от английския пазар", каза министърът на икономиката Трайчо Трайков. Причината за отлив на англичани е кризата. По официални прогнози доходите на английските домакинства през 2015 г. все още няма да са стигнали до нивата от 2002 г., каза министърът. Дали сезонът ще е успешен, ще се реши в последната минута, категорични са от бранша. Очакваме руските туристи да са с 5% повече от миналата година, обяви шефката на Българската асоциация на туристическите агенции Донка Соколова. Министерството на икономиката подкрепя предложението "сезонните" хотели да плащат годишен данък само за времето, през което са заети. Подкрепяме такова предложение, но тогава те няма да плащат върху 30% заетост, а върху реалната, която по време на сезона е 70-80% или повече, коментира министърът. Пускат нов търг за мобилен оператор в. Стандарт

Пореден опит за продажба на лиценз за мобилен оператор предприе Комисията за регулиране на съобщенията. Става дума за обявен търг за технологично неутралния спектър за осъществяване на електронни съобщения чрез мрежа за широколентов безжичен достъп с 1 честотен блок от 43 MHz в обхват 3,5 GHz за срок от 10 години. С по-прости думи - спектърът е неутрален и всеки спечелил лиценза може да го използва за каквото реши. Практиката показва, че опериращите в този обхват предоставят WiMAX услуги, което включва: гласови услуги, видеоразговор, видео по поръчка, високоскоростен широколентов пренос на данни, мобилен интернет, мобилни телевизионни услуги.  До обявяването на търга се стигна, след като през октомври фирмата "България кънект" заяви интерес към този лиценз. По правило в срок от 21 дни всеки заинтересуван може да подаде заявление, че също иска честота. Очевидно поне едно заявление е постъпило в КРС, което автоматично е сезирало ведомството да организира търг с тайно наддаване. 4,2 млн. лв. е началната тръжна цена за лиценза, а минималната стъпка в наддаването е 200 хил. лв. Тази начална цена е доста скромна за разлика от последния опит на КРС да организира търг, който се провали именно заради цената, която беше 49,5 млн. лв. Тръжна документация може да се закупи до 22 декември, а заявки за участие в търга се приемат до 17 януари 2012 г.

Столична община ще приключи с голям дефицит, защото е заложила нереалистични приходи в. Сега

Столичната община ще събере поне 82 млн. лв. по-малко от планираните приходи за тази година. Това стана ясно от отчета на кмета Йорданка Фандъкова и заместника й Дончо Барбалов. Досега изпълнението на приходната част е около 83%, а до края на годината от "Московска" 33 се надяват на още 2%. Така от заложените близо 550 млн. лв. собствени постъпления кметството ще събере около 465,5 млн. лв. "Бюджетът е правен в началото на годината в друга обстановка", поясни Барбалов. Според Фандъкова този буфер е заради кризата и догодина няма да е необходим. След скандала с презонирането и по-ниските приходи от данък сгради и такса смет финансистите на общината обясняваха, че като антикризисна мярка залагат на 100% изпълнение на приходите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:58 | 26.08.22 г.
fallback