fallback

Преглед на печата за 2 декември

07:45 | 02.12.11 г.

И "Български пощи" заплашени от фалит

в. Сега

Държавното дружество "Български пощи" трябва да се реформира, ако не иска да последва съдбата на БДЖ. Това стана ясно от думите на зам. -председателя на групата на ГЕРБ Валентин Николов. Той подчерта, че дружеството не е извадено от забранителния списък за приватизация въпреки идеите пощите да се раздържавят.

В МВР и МО вече бързат да се пенсионират

в. Сега

Десетки служители се опитват да се пенсионират още тази година, преди да влязат в сила новите условия. Факторите тук са два - увеличението на стажа с 2 години за униформените и намаляването на обезщетението при пенсиониране от 20 заплати за цивилните служители.

Намаляването на обезщетенията може да накара работещите в силовите структури да подадат молби за пенсиониране, предупреди военният министър Аню Ангелов. Напоследък данните сочат, че има около 5% скок на рапортите за напускане. Ангелов предупреди, че ако военните загубят правото да получават 20 заплати при пенсиониране, желаещите да излязат в пенсия рязко ще се увеличат. Те обаче остават единствените на държавна издръжка заедно с полицията, които запазват тази си привилегия.

Само чиновниците без пари за стаж

в. Стандарт

Дебатите за орязването на парите, които се дават за прослужено време, засягат само държавните служители. Те не се отнасят за учители, доктори, военни и други подобни, заяви шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова. Тя обясни, че така нареченият клас се дава по наредба на Министерския съвет и не влиза в никой закон. Мярката засягала 60 000 души от публичната и общинската администрация. Стоянова подчерта, че на служителите, на които ще им се отнеме класът, сумата ще им бъде компенсирана.

Стачка срещу депозит

в. Стандарт

Солено ще излезе на протестиращите земеделци, ако повредят улиците в София с тракторите си. Те ще внесат 10 хиляди лева депозит, за да протестират пред парламента, съобщиха от Столичната община. С парите ще бъдат покрити евентуални щети по настилките. Хората имат право да изразят мнението си, но да не са потърпевши софиянци, заяви кметът Йорданка Фандъкова. Общо 170 машини ще обсадят пространството около "Свети Александър Невски" днес. Протестите ще продължат до 8 декември. Първоначално протестиращите са искали да вкарат в София 1000 машини, уточни Фандъкова. За да останат тракторите в столицата до следващия четвъртък, от кметството ще освободят паркинги от "Синя зона" - на пл. "Народно събрание", пл. "Св. Ал. Невски" и бул. "Кн. Ал. Дондуков". Идеята ни е да не се затварят улици, подчертаха от кметството. Възможно е да не се пускат коли само по площад "Св. Ал. Невски". Ще се осигурят медицински екип, пожарна и химически тоалетни.

Вилите по морето без такса смет

в. Стандарт

Варненци няма да плащат такса смет за вилите си през зимата, когато не ги обитават. Това решиха общинарите в морската столица. Същото важи и за собствениците, които няма да ползват имотите си през цялата 2012 г. Години наред кметството във Варна отказваше да уважи исканията на хората да не дават пари за сметосъбиране, след като не правят боклук в летните си имоти. До решението за освобождаване от таксата се стигна, след като омбудсманът Константин Пенчев обяви, че със събирането на таксата се нарушават правата на гражданите. Това накара общинските съветници от Комисията по финанси и бюджет да преразгледат наредбата за местните налози.

Въоръжават катаджиите с модерни радари

в. Новинар

Българските катаджии ще получат нови по-модерни устройства, който освен скоростта на автомобила, ще могат и да го заснемат, докато върши нарушение. Това заяви главен инспектор Антон Антонов, началник на отдел "Пътна полиция".

По думите му радарите, които се в момента се използват у нас, не се срещат никъде другаде в Европа, защото са прекалено остарели.

Военният министър поиска ВМА да продаде имотите си

в. Новинар

ВМА трябва да си плати дълговете, като общата им сума е 93 милиона лева. Това заяви военният министър Аню Ангелов, който присъства на тържеството по повод 120 години от основаването на Военномедицинската академия. Той направи сравнение, като посочи, че към момента дълговете на всички държавни и общински болници са в размер на 300 милиона лева.

Според министъра лечебното заведение трябва да предприеме спешни мерки за изплащане на натрупаните задължения. По думите му това може да стане чрез намаляване на разходите, продажба на имоти и техника.

Дадоха още 5 млн. лв. на БАН

в. Новинар

Бюджетът на БАН за 2012 г. ще бъде 62 130 100, което е с 5 милиона лева повече от първоначално предвидените средства. Това стана, след като парламентарната комисия по бюджет и финанси гласува увеличение на държавната субсидия за академията.

Според първите разчети БАН трябваше да разполага с 57 130 100 лева, чрез които да организира своята работа.

Повечето от половината хотели у нас искат да са еко

в. Новинар

Повече от половината хотели в България се стремят да се характеризират като „зелен” хотел и да подбират доставчици на еко продукти. Твърди последователи на „зелената вълна” са 30 процента от хотелите, а други 24 процента споделят, че са склонни да се определят като привърженици на екологичното обзавеждане. Това сочат резултатите от изследване на хотели в България, проведено от „Идеал Стандарт – Видима”.

Най-много от екологични продукти се интересували хотелите, попадащи във високите категории – около 93 процента, основно тези, които са разположени по Черноморието. Най-малък стремеж към „зелена вълна” имали бизнес хотелите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:11 | 31.08.22 г.
fallback