fallback

Напрежението при фермерските протести се изостря*

Земеделците настояват за оставките на министрите на земеделието и финансите заради поетите и неизпълнени ангажименти към тях

14:25 | 01.12.11 г. 8

Протестите на граничния пункт Капитан Андреево   Снимка: БТА

С поредна декларация до правителството протестиращите земеделски производители изразяват недоволството си от неизпълнените ангажименти към бранша и настояват за оставките на министрите на земеделието и финансите Мирослав Найденов и Симеон Дянков.

Това съобщи за Investor.bg секретарят на Националната асоциация на зърнопризводителите Румяна Ангелова.

След като блокираха за кратно време границата при Капитан Андреево и пътища от републиканската мрежа край Петолъчката, Перник и Враца, производителите решиха до края на деня да се придвижат до София и ако получат от общината разрешение, ще пренесат протеста си пред сградата на парламента.

„Настояваме управляващите да изпълнят предизборно дадените обещания за пълния размер на национални плащания за сектора. Не приемаме извиненията на двамата министри, защото е невъзможно през септември да не са знаели, че бюджетът не може да задели 570 млн. лв. за сектора“, обясни мотивите за недоволството на колегите си Румяна Ангелова.

В същото време земеделският министър обяви, че е невъзможно да се правят корекции в проекторамката на бюджета.

Той призова за пореден път фермерите да прекратят блокадите, защото рефлектира негативно върху дейността на редица други сектори от икономиката. Вече имаме сигнали от браншови организации в областта на транспорта, туризма и търговията, които недоволстват поради блокираните пътища, обясни Найденов.

Найденов не отрече вероятността компании от съседните държави Гърция, Румъния  и Турция също да предявят претенции към България заради забавяне на договори.

В късния следобед, след близо двучасови преговори с председателя на земеделската парламентарна комисия Десислава Танева и министъра на земеделието Найденов представителите на протестиращите Радослав Христов и Петър Николов обавиха, че засега спират земеделските машини и няма да влизат в София.

Министър Найденов посочи, че преговорите продължават, като се търси вариант за решение, без да се увеличава бюджетът за сектор земеделие. Решението се търси в държавната помощ за акциза за горивата, за която се чака нотификация от Европейската комисия, съобщиха от министерството на земеделието.

 

* Статията е допълнена към 17 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:38 | 12.09.22 г.
fallback