fallback

Обрат в преговорите за пенсионната реформа*

Управляващите предлагат възрастта за пенсиониране да нараства плавно през следващите три години за всички категории труд

13:36 | 01.12.11 г. 10

Преди минути стана ясно, че има нов обрат в преговорите за пенсионната реформа. Новата идея на управляващата партия ГЕРБ е различна от предложената късно снощи.

Днес по обяд управляващите предложиха с по четири месеца на година да се вдига възрастта за пенсиониране и за трите категории труд през 2012 г., 2013 г. и 2014 г., като увеличението ще се прави в началото на всяка от трите години.

Именно това предложение ще бъде внесено по-късно днес в парламентарната бюджетна комисия, обяви председателят на комисията Менда Стоянова, цитирана от БТА. 

Последното предложение на ГЕРБ от снощи беше първа и втора категория да останат по стария режим на пенсиониране и за тях да не се вдига възрастта, а с по четири месеца през следващите три години да се увеличава възрастта само за трета категория, която е най-масова.

Първоначалният вариант на управляващите предвиждаше незабавно увеличаване на пенсионната възраст за всички категории труд с една година от 2012 г.

Заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Искра Фидосова уточни, че реформата, свързана с увеличаване на пенсионната възраст е задължителна. По думите й разчетите, направени от Симеон Дянков и експерти на НОИ, показват, че това е абсолютно необходимо в дългосрочен план - до 2017 г. Така очакванията са да се изчисти дефицитът в НОИ с малко над 2 млрд. лв.

Фидосова добави, че заради плавното вдигане на възрастта от 1 януари догодина, няма да се налагат корекции на заложените вече разчети в бюджета за 2012 г. и предвидените суми са достатъчни да посрещнат промяната, ако бъде гласувана.

Синдикатите не приемат предложението на парламентарната група на ГЕРБ за увеличаване на пенсионната възраст с по четири месеца в продължение на три години, каза вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров.

"Предложихме многократно пакет от мерки и така смятаме, че трябва да се подхожда към пенсионната система.  Пакет от мерки, които на входа дават допълнителни възможности за повече приходи, гарантират правата на хората и не налагат увеличение на възрастта от 1 януари 2012 г. Това беше нашият подход и продължава да бъде. Вярваме, че в него могат да бъдат намерени решения, компромисни в това число, без хората да пострадат", заяви  той.

Двата профсъюза свикват висшите си органи, за да решат какъв да бъде отговорът им оттук нататък и дали да има национална стачка. И КНСБ, и КТ "Подкрепа" са единодушни, че няма да участват в утрешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. 

*Допълнено към 14.50 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:15 | 14.09.22 г.
fallback