fallback

Разделното събиране на отпадъците става задължително за всички

От 2014 г. кметовете трябва да определят депа за свободно изхвърляне на уреди от домакинствата, според нов закон, приет на първо четене

12:07 | 01.12.11 г.

Новото законодателство има за цел да насърчи разделното събиране и рецикливането на отпадъците

Снимка: БТА

Производители, търговци и администрация вече ще бъдат задължени да сключват договори за разделно събиране на отпадъците, гласи новият Закон за управление на отпадъците, приет на първо четене от парламента, предаде БТА. 

Според текстовете търговците с обекти над 100 квадратни  метра ще бъдат длъжни да сключват договори за разделно събиране на отпадъците от хартия и картон, стъкло, пластмаси или метали. Същото важи и за много ведомства и производители, които по сега действащото законодателство не бяха задължени да предават материалите.

Изискването произтича от новите еврорегламенти, според които до 2020-та година страната ни като държава-членка на ЕС трябва да постигне 50 на сто рециклиране за битовите отпадъци.

Новият закон задължава кметовете на градове с над 10 хиляди жители да обособят след 2014 г. площадки, където домакинствата безвъзмездно да предават стари отпадъци от метал, хартия, стъкло, както и мебели, стари електроуреди и др., поясни на семинар пред журналисти Стефан Стефанов, шеф на дирекция в министерството на околната среда и водите.

Целта на новото закондателство е да въведе навици у хората да предават ненужното си оборудване, поясниха за Investor.bg от екоминистерството.

Кметовете на общините имат срок от две години да организират новите сметища, в противен случай те ще бъдат санкционирани.

Ако новите сметища не бъдат готови, общината трябва да плаща с 15% по-висока такса отчисление за депонирането на отпадъците, което ще рефлектира върху жителите на общината, предупредиха от екоминистерството.

Чрез създаването на новите сметища кметовете ще бъдат задължени да сключват договори за рециклирането им. Този модел се прилага и в други европейски държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:13 | 10.09.22 г.
fallback