IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управляващите изтеглят предложението за увеличаване на пенсионната възраст

До часове започват нови срещи между синдикати и депутати от ГЕРБ, ще търсят компромисен вариант за пенсионната система

16:51 | 30.11.11 г. 38
Управляващите изтеглят предложението за увеличаване на пенсионната възраст

Управляващата партия ГЕРБ изтегля предложението за увеличаване на пенсионната възраст с една година от 2012 г. и ще търси диалог и компромисно решение със синдикатите.

Това каза депутатът Валентин Николов, съобщи bTV.

От централата на КНСБ съобщиха, че лидерите на синдикатите и депутати, внесли проекта за новата пенсионна реформа, ще имат среща в 18 часа днес в сградата на парламента.

С това решение се отлага предвиденото за днес гласуване в бюджетната комисия на увеличаването на пенсионната възраст от следващата година. 

Предложението беше внесено миналия петък, в последния възможен срок, между първо и второ четене на бюджета на общественото осигуряване от депутати от ГЕРБ.

Председателят на КНСБ Пламен Димитров заяви, че отговорността трябва да бъде споделена: „Дали ще бъдем пак на протести и стачки зависи от следващите часове”. Синдикатите са категорични, че няма да спрат протестите, ако не бъде оттеглено предложението за увеличение на пенсионната възраст. 

По-рано протестиращите освиркаха управляващите пред сградата на парламента. Чуваха се скандирания „Оставка!”, „Дянков вън!” и "Искаме правата си!"

„Обяснихме на уважаемите парламентаристи, че увеличаването на възрастта ще донесе много малък ефект и не си заслужава заради нея да страда цял един народ”, коментира председателят на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев.

Пламен Димитров пък обяви, че ще се дискутира как да бъдат докарани допълнителни пари в системата и как тя да бъде балансирана така, че да не се отнемат правата на хората, но пак да имат достойни пенсии. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 8 rate down comment 0
Императорът
преди 12 години
И да - преразглеждане на всички ТЕЛК-овски пенсии, тези които са си "купили" инвалидност - да връщат незаконно взетите пари, ако не могат да ги връкщат, да им се отнема собственост, ако нямат такава - принудителен труд.И крайно време е от финансово-пирамидална пенсионна система да се премине към инвестиционна такава. Сегашната система е обречена - както и да я кърпят, неизбежно ще се срине.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 9 rate down comment 0
Императорът
преди 12 години
Аз например не знам - може и да съм много кух, но някак не мога да схвана идеята на гномоподобният финансов министър - привилегированите касти да си плащат осигуровките, ама да им увеличат заплатите със същата сума... Значи, за да плащат 218 кинта осигуровки (напримерно) вместо да им ги плащаме ние, ще им увеличат заплатите (които пак от нашият джоб идват), с 218 кинта, за да си ги плащат сами... къде е финансовата логика, бе - гном?Всички знаем какво трябва да се направи - жестоки съкращения в администрацията и в ушевата система, ушеви и военни да плащат ДВОЙНО по-високи осигуровки, щом искат да се пенсионират рано-рано, никакви 20 заплати накуп (що един доктор или учител не получава по една торба пари при пенсиониране), а също така - незабавно изхвърляне на *** гнус от социално-осигурителната система !!! 2 000 000 работещи хрантутят 1 000 000 *** и 800 000 държавни служители - е как няма да издъхне системата ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 0
todor6104
преди 12 години
Някой виждал ли е какъв стандарт на живот потдържат лекарите в ТЕЛК? Защо мислите че 45% от отпуснатите пенсии са по инвалидност?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
Странно в случая е, че минаха седмици без никой да се обади на лотарията, за да си поиска печалбата. Powerball дори разлепи постери из щата, за да прикани хората да си проверят отново билетите.това кога ше стане тук? н и к о г а
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
там важи следното който е с нас (властта) ще облажи и той кой не да ходи с трактора да оре следователно който ни подкрепя (военни,милиция,администрация) ще полу4и привилегията да вземе преференциялен кредит за сметка на обикновенния човечец иначе казано вие ба4кате за нас и ние ше ви дадем правото да изцицате и вие от народа (кредити,тарифни планове,отпуски,служебни карти..и много други)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
след като управниците не се грижат за благоденствието на ЦЕЛИЯ народ и на БЪЛГАРИЯ влакът 8 без 10 и да си ходат по родните места
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 0
kreditkiller
преди 12 години
Бе като се е тръгнало да се говори за хората с пагони, да споделя и още нещо за техните облаги. Имат сключен корпоративен договор (не знаех, че МВ-Р, МО е корпорация) с банка, която има отпуска потребителски кредити на 7-8% ГПР за целия период. Нали разбирате, че няма как да ги съкратят защото същата тази банка ще пийне набързо една студена вода. От друга страна като погледна ГПР на кредити за малкия и среден бизнес виждам къде къде по-високи и ПРОМЕНЛИВИ лихви между 12 - 18%. Е така са се оплели власт и банки или банки и власт, че няма могат да се разведат никога, а сватбата и меденият им месец ги плаща бедня и БОЛЕН народ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 2
rover
преди 12 години
Пламен Димитров пък обяви, че ще се дискутира как да бъдат докарани допълнителни пари в системата===================================================================================В коя система и откъде ще докара пари този бездарник? Няма да им дам нищо. Ако пак вдигнат осигурителните вноски и се залагат да вземат от фирмите, не в сивата, в черната икономика ще отида. Аман вече!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 3
boogeyman
преди 12 години
ужас. управлява ни правителство или по-точно Мин. Председател без капка кураж. от днес всеки може да стачкува когато и за каквото си поиска. ако не друго, ГЕРБ ще постигнат едно- ще научат българския народ да стачкува.въпреки, че съм привърженик на дясната идея повече не бих гласувал за ГЕРБ. нещо повече - тези хора незабавно трябва да си ходят. едно е да си малодушен и мекушав-съвсем друго е и народа който управляваш да го знае..ужас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
спрете да давате при пенсиониране на държавните служители по 20 заплати на куп...зна4и аз примерно карам такси пак рискова работа при пенсиониране кой ше ми даде 20 заплати на куп?никой и не рева и не се тръшкам като богопомазаните държавни служители ама не им стигали пари ами да запо4нат нешто от което се пе4ели фондови пазари, форекс маркет работа в чужбина да се осъзнаят и да предприемат нешто ама не така не е готино по добре да 4оплим ушите по цел ден да ядем от ефтиния стол да 4акаме да стане 16 часа и да си ходим ......абе думи нямам верна е поговорката болен и здрав носи..нека се систематизират кой са опасни и кой не са опасни професий тва куки тва администация вън никакви бонуси пенсия на 65 години без 20 заплати ама не ни устрои ми да сте ходили на бригади в америка англия да се култивирате и да ба4кате нешто никой не ви кара на сила да сте куки военни или 4иновници да сте мислили когато се запо4вали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още