fallback

Управляващите изтеглят предложението за увеличаване на пенсионната възраст

До часове започват нови срещи между синдикати и депутати от ГЕРБ, ще търсят компромисен вариант за пенсионната система

16:51 | 30.11.11 г. 38

Управляващата партия ГЕРБ изтегля предложението за увеличаване на пенсионната възраст с една година от 2012 г. и ще търси диалог и компромисно решение със синдикатите.

Това каза депутатът Валентин Николов, съобщи bTV.

От централата на КНСБ съобщиха, че лидерите на синдикатите и депутати, внесли проекта за новата пенсионна реформа, ще имат среща в 18 часа днес в сградата на парламента.

С това решение се отлага предвиденото за днес гласуване в бюджетната комисия на увеличаването на пенсионната възраст от следващата година. 

Предложението беше внесено миналия петък, в последния възможен срок, между първо и второ четене на бюджета на общественото осигуряване от депутати от ГЕРБ.

Председателят на КНСБ Пламен Димитров заяви, че отговорността трябва да бъде споделена: „Дали ще бъдем пак на протести и стачки зависи от следващите часове”. Синдикатите са категорични, че няма да спрат протестите, ако не бъде оттеглено предложението за увеличение на пенсионната възраст. 

По-рано протестиращите освиркаха управляващите пред сградата на парламента. Чуваха се скандирания „Оставка!”, „Дянков вън!” и "Искаме правата си!"

„Обяснихме на уважаемите парламентаристи, че увеличаването на възрастта ще донесе много малък ефект и не си заслужава заради нея да страда цял един народ”, коментира председателят на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев.

Пламен Димитров пък обяви, че ще се дискутира как да бъдат докарани допълнителни пари в системата и как тя да бъде балансирана така, че да не се отнемат правата на хората, но пак да имат достойни пенсии. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:38 | 14.09.22 г.
fallback