fallback

Пенсиите ще се увеличават само с индекса на инфлацията от 2013 г.

Социалният министър Тотю Младенов потвърди отпадането на швейцарското правило за изчисляване на парите за старост

14:01 | 29.11.11 г.

От 2013 година ще отпадне швейцарското правило за изчисление на пенсиите в България и парите за старост ще се осъвременяват само с индекса на инфлацията, без да се пресмята нарастването на осигурителния доход. Това потвърди пред Нова телевизия социалният министър Тотю Младенов.

Отпадането на „златното“ правило е едно от предложенията на правителството за стабилизиране на пенсионната система, което беше дискутирано на експертна среща между социалния министър Тотю Младенов и представители на бизнеса. 

Според т. нар. швейцарско правило всяка година пенсиите се индексират с 50% от индекса на инфлацията за текущата година и 50% от ръста на осигурителния доход от предходната година.

Тотю Младенов обясни, че това правило работи само в условията на икономически растеж, но не може да си приложи в условията на криза.

Министърът на финансите Симеон Дянков също днес обяви, че в Европа само Швейцария и Австрия прилагат това правило. Всички други държави преизчисляват пенсиите само с размера на инфлацията и сега България ще се присъедини към тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:07 | 14.09.22 г.
fallback