fallback

Земеделци излизат на ефективни протести от понеделник

Стопаните ще затварят пътища, имат готовност да блокират и няколко гранични пункта, съобщи председателят на Асоциацията на земеделските производители Христо Цветанов

16:48 | 25.11.11 г. 3

Земеделските производители започват ефективни протести от понеделник в цялата страна, както обещаха преди седмица.

Председателят на Асоциацията на земеделските производители в България Христо Цветанов каза за Investor.bg, че хора и машини ще се съберат на повече от 20 пункта в страната, като ще имат готовност за затваряне на пътища и гранични пунктове.

Земеделските производители имат готовност да затворят граничните пунктове Лесово, Капитан Андреево, Русе, Оряхово и Дуранкулак, макар че засега няма разпореждане да се блокира границата, поясни Цветанов.

Христо Цветанов поясни, че през изминалата седмица представители на правителството не са се срещнали с представители на браншовите организации в сектора на земеделието, за да се обсъди бюджетът за земеделие за следващата година, въпреки че е имало уговорка за разговори.

Цветанов припомни, че през септември беше договорена и подписана от финансовия министър финансовата рамка за сектора за 2012 г. В началото на ноември обаче стана ясно, че заложените средства за национално съфинансиране са орязани драстично.

Междувременно днес пред журналисти в парламента министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов заяви, че не е вярвал, че подписаното споразумение няма да може да се изпълни, съобщи БТА.

Министър Найденов обясни, че вчера е присъствал на конференцията на Националната асоциация на зърнопроизводителите, на която е научил, че стопаните настояват бюджетът за земеделие за 2012 г. да остане съгласно постигнатите договорки.

Найденов допълни, че се е опитал да убеди зърнопроизводителите да се откажат от протестите, както и че премиерът му е казал в телефонен разговор, че може да бъде разрешен по-ниският акциз върху горивото за земеделски нужди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:57 | 13.09.22 г.
fallback