fallback

Внесоха предложението за вдигане на пенсионната възраст в парламента

Промените се внасят между първо и второ четене в законопроекта за бюджета на Държавното обществено осигуряване

15:10 | 25.11.11 г.

Депутати от ГЕРБ внесоха предложение за увеличаване възрастта за пенсиониране от 1 януари 2012 г. и на минималната пенсия от 1 юни 2012 г., съобщи председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, пред БТА.

Тя уточни, че това става чрез промени между първо и второ четене в законопроекта за бюджета на Държавното обществено осигуряване и  измененията целят ускоряване на пенсионната реформа. 

Става въпрос за широко дискутираната промяна във възрастта за пенсиониране с една година от началото на следващата година и за трите категории труд, както и за поетапно вдигане на възрастта за пенсия с по четири месеца всяка година от 2015 г., така че до 2021 г. пенсионната възраст за мъжете да стане 65 г., а за жените - 63 г. Предложението за увеличение на минималната пенсия е тя да се повиши от 136 на 145 лева.

Относно това, че предложението за увеличаване на пенсионната възраст не е одобрено от социалните партньори, Менда Стоянова посочи, че тристранката е консултативен орган на правителство, работодатели и синдикати, но в крайна сметка решението и отговорността е на управляващите - на правителството и на парламента, който гласува текстовете. 

Председателят на социалната комисия Драгомир Стойнев отговори, че левицата ще атакува предложението пред Конституционния съд. По думите му, мерките са противоконституционни, защото засягат и период от 2015 г., а се въвеждат чрез законопроект, който ще важи единствено за 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:08 | 06.09.22 г.
fallback