fallback

Съдът потвърди санкция за имитация на търговска марка на млечни продукти

КЗК глоби две компании, копирали неправомерно опаковка на „Булмилк тонус“

15:09 | 24.11.11 г.

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) потвърди решение на Комисията за защита на конкуренцията от юни миналата година, с което бяха санкционирани млекопреработвателните компании „Бул Милк“ ЕООД и „Млечна промишленост – Хасково“ за имитация на търговска марка на „Булмилк Тонус“ ООД, съобщиха от комисията.

Наложена беше глоба от 2 хиляди лева и на „БМК холдинг“ ЕАД за увреждане на доброто име на „Булмик“. Санкциите за първите две компании са съответно 42 хил. лв. и над 16 хил. лв., представляващи 1% от оборота на всички предприятия за 2009 г.

Производството на КЗК е установило, че от края на януари 2009 г. млекопреработвателната компания „Бул Милк“ е произвеждала, а „Млечна Промишленост Хасково“ е разпространявала на пазара в Югоизточна България кисело мляко с външен вид, идентичен с утвърдената опаковка и регистрираната от него комбинирана марка на „Булмилк Тонус“.

Комисията е установила, че „БМК холдинг“ е увредил доброто име на „Булмилк“, като е разпространило в търговската мрежа писмо и листовки, съдържащи непълно представени факти и изопачена информация с цел изтласкването му от пазара.

Върховният административен съд потвърди установените нарушения, като намали наказанията на първите две дружества.

За имитация на комбинираната марка и фирменото наименование, извършени от „Бул Милк“, санкциите са съответно 0,2% и 0,5% от оборота на дружеството за 2009 г., а на „Млечна Промишленост Хасково“ - 0,2%.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:38 | 14.09.22 г.
fallback