fallback

ЕК ни предложи още 185 млн. евро за затварянето на АЕЦ "Козлодуй”

Сумата е по-малка от първоначалните предвиждания и се отнася за периода до 2020 г.

13:56 | 24.11.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

Първоначално се допускаше, че на България ще бъдат отпуснати допълнително около 300 млн. евро Снимка: АЕЦ Козлодуй

Европейската комисия предложи да се отпусне допълнителна помощ от ЕС в размер на 500 млн. евро за подпомагане на окончателното извеждане от експлоатация на спрените ядрени блокове в България, Литва и Словакия, се казва в съобщение от ЕК.

Предложението предвижда за България допълнителните средства да са в размер на 185 млн. евро, като ще бъдат отпуснати до 2020 г.

ЕК предлага на Литва да бъдат отпуснати 210 млн. евро до 2017 г., а на Словакия - 105 млн. евро до 2017 г. (по цени за 2011 г.).

Първоначално се смяташе, че на България ще бъдат отпуснати допълнително около 300 млн. евро и то до 2016 г. Имаше и предложения правителството да поиска от ЕК и средства над посочените предвид предсрочното извеждане от експлоатация на блоковете.   

От ЕК сега коментират, че посочените суми ще допринесат за продължаване на безопасното извеждане от експлоатация на спрените блокове на атомните електроцентрали „Козлодуй “, „Игналина“ и „Бохунице“.

„Тази допълнителна финансова подкрепа ще помогне на трите държави-членки да извършат по график изваждането на ядреното гориво и пълното извеждане от експлоатация на въпросните ядрени реактори“, коментира еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер.

За да бъде обаче предоставена посочената финансовата подкрепа от ЕС трите държави ще трябва да изпълнят определени условия. Едната група условия касаят въвеждането изцяло в националните законодателства на законодателството на ЕС относно ядрената безопасност и управлението на ядрените отпадъци.

Освен това държавите-членки трябва да създадат правни рамки за своевременното натрупване на национални финансови ресурси за покриване на останалите финансови нужди относно спрените ядрени блокове. Целта е държавите постепенно сами да поемат съответните финансови отговорности.

На ЕК трябва да бъдат представени и подробни планове за извеждане от експлоатация на спрените блокове. Тези планове ще бъдат основа за проследяване на усвояването на финансовата помощ от ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:04 | 13.09.22 г.
fallback