fallback

Икономисти предлагат 77 мерки за ефективни реформи при криза

От ИПИ критикуват идеята на агенцията за инвестиции за въвеждане на ниски осигуровки само при изпълнение на големи инвестиционни проекти

14:04 | 22.11.11 г. 14

България за пореден път изпада назад в международните класации за конкурентоспособност, икономическа свобода или условия за правене на бизнес. Затова експертите от Института за пазарна икономика (ИПИ) предлагат на кабинета 77 мерки за икономически растеж, които биха могли да се ползват като наръчник за прилагане на ефективна реформа в условията на криза.

Това съобщи изпълнителният директор на института Светла Костадинова при представянето на годишния анализ за икономическото състояние и неотложните реформи за подобряване на бизнес средата в страната.

Икономистите настояват да се продължи с ограничаването на данъчно-осигурителната тежест, като се предприеме необходимото намаляване на осигурителните и здравни вноски за всички работещи.

„Вместо агенцията за инвестиции да предлага стимули само за големите инвеститори, които щели да внасят по-ниски осигуровки за служителите си, много по-отговорно е държавата да намали осигурителните прагове за всички работещи в страната. По този начин бизнесът на всички нива би почувствал благотворен ефект, който е особено необходим в сегашните икономически условия“, коментира още Светла Костадинова.

Като сравняват България и водещите държави по основните показатели за степен на икономическа свобода, условия за правене на бизнес, конкурентоспособност, образователно ниво, корупцията, отвореен бюджет, развитие на човешските ресурси и правото на собственост изследването на ИПИ затвърждава общото мнение за огромната пропаст, която продължава да дели страната от световните лидери.

Последните анализи на Световния икономически форум за глобалната конкурентоспособност показват, че България е отстъпила с още три позиции назад по конкурентност и вече заема 74-о място сред наблюдаваните 142 държави, припомнят от ИПИ.

Сред спешните мерки, които анализаторите предлагат за развитието на страната, са още и рязкото свиване на държавните разходи до нива от 30% от БВП. Това е свързано и с належащото намаляване на административните структури, за което от ИПИ настояват отдавна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:33 | 12.09.22 г.
fallback