IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Борисов: Тотю Младенов има символичен жълт картон

Премиерът заяви, че очаква от социалния министър да обяснява защо се налага нова пенсионна реформа и да тушира готвените от синдикатите протести

19:35 | 20.11.11 г. 11
Бойко Борисов: Тотю Младенов има символичен жълт картон

Социалният министър Тотю Младенов вече е получил символичен жълт картон. Това каза премиерът Бойко Борисов пред bTV.

Министър-председателят бе категоричен, че не е доволен от работата му и би го сменил, ако се наложи още веднъж да обяснява заради него защо се налагат промените в пенсионната система, предложени миналата седмица.

„Ролята на министъра не е да се прави на добър. Той трябва да каже и лошите вести. Трябва да обясни защо трябва да се направи така и какви ще са последствията”, заяви Борисов.

Премиерът аргументира планираното повишение на пенсионната възраст с липсата на средства за изплащане на пенсии.

„Държавата вади от парите за училища, здраве, култура, спорт, прехвърляме ги в НОИ, за да се изплатят пенсии. Докога ще го правим? Затова предлагаме увеличението още от 2012 година и се аргументираме”, поясни Борисов.

Според него сегашната икономическа ситуация в Европа и света налага тези мерки. „Ако не го направим ние, ще го направи следващият. Ако и той не се спряви, ще дойде МВФ и ще ни задължат. Защо българите да не покажем на Европа, че можем сами да се контролираме. И на фона на други държави да покажем, че можем да сме една средна европейска държава”.

На въпрос доволен ли е от работата на здравния министър премиерът заяви, че е доволен от работата на Стефан Константинов и изтъкна приносът на Константинов за намалявяне на дефицита в болничната помощ и предстоящото въвеждане на интегрирана електронна информационна система.

Стана ясно още, че наследникът на правосъдното министерство ще бъде жена, която се ползва с добри отзиви в Брюксел и в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 12 години
На сегашната система като система всичко си е наред . Проблемите идват от пробивите в системата - полицаите , воените, ***, фалшивите инвалиди и прехвърлянето на социални плащания върху пенсионата система . Нека да не забравяме че капиталовият стълб започна с вноска от 2 % и след това започна плавно да се покачва за сметка на разходо-покривният , проблема е че спря да се покачва . Докато не се запушат пробивите всяко увеличение на възраста ще води само до демотивиране на участниците в пенсионата ситема . А по повод самата система - системата в България е комбинирана между - в комбинация между разходопокривна и капииталова . Имено подобна система дава възможност за преход от единият тип към другия . Главния спор е : какво би трябвало да съотношението между двата типа пенсионно осигуряване а не да ги има или не . И двата модела имат своите + и -
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Иначе за картоните:Точно това е основната работа на министър председателят - не да върши конкретна работа, а да контролира министрите и да ги сменя ако не си вършат работата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Системата е сбъркана из основи. Не може с парите от сегашните вноски да се изхарчват за пенсии и после?!? Кой има сметка да си плаща - никой. И 80 години да я направят възрастта за пенсиониране мен какво ме грее като нищо няма да получа в сравнение с вноските, които плащам. А разни привилегировани групи лентяи ще се пенсионират на висока пенсия и с 15г. по-рано.Оправията е: Вноските да са равни за всички. Държавата да гарантира от тях пенсия равна на минималната заплата(т.е. гарантира оцеляване). От там нататък всичко да е в фондове и да е доброволно. Ако искаш ранно пенсиониране - внасяш в фонд и се пенсионираш по-рано. Опцията ще е за всеки.Сегашните пенсионери минават само на субсидия докато не останат пенсионери по сегашния закон.Ако е необходимо соц. подпомагане - да им намалят лекарствата на пенсионерите(с ДДС-то например) и т.н. Социалните плащания трябва да са отделени от общественото осигуряване. Това е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 2
Jay Gould
преди 12 години
Глупости.. *** са към 460 000, а пенсионираните ченгета и военни още повече, още повече подяждат хляба на младото поколение с работните места които заемат след пенсията си. А и те вземат огромни пенсии в сравнение с останалите. Всеки от тях може да се брои за 2 *** пенсионера от останалите.. Решение на проблема има и то е лесно. Без да се качва и възрастта от сега за нито една категория, но ........ който е министър и на власт да му мисли :))) Това мен не ме касае
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
OPASEN
преди 12 години
Добре, че тоя с картоните става :-D хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 4
stanislavnba
преди 12 години
1 по 1. Дъртите пенсионери са много повече от полицаите и *** взети заедно. И ще стават още повече. Реалната възраст трябва с поне 5 години да се вдигне просто защото хората живеят много по дълго отколкото са живели преди 20 години. А реално в БГ работната ръка не расте ами емигрира. Та от къде тая така и така бедна държава да вземе пари за да плаща пенсии. По добре пенсионерите да се оплакват че нямат пенсии и техните деца да се грижат директно за тях(отколкото държавата), а държавата да се грижи за децата, образованието и културата. Че иначе току виж след още 10 години българчетата станали по *** от африканците. Щото на там сме се запътили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 3
Jay Gould
преди 12 години
Цялата пенсионна реформа ще е пълен и тотален провал, защото след всички приказки които се изприказваха как трябвало едно или друго, се забрави основното, че полицаи и военни се пенсионират рано и ще продължат да се пенсионират така, а *** пенсионери по инвалидност се умножават. Така за останалите, дори да се пенсионират, на 80 години, пак няма да има пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 6
stone kold
преди 12 години
браво пеше
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 13
Бате Пешо
преди 12 години
Бе кой е тоя да раздава картони????!!!!!!Затова искам коалиция да видя как ще раздава картони на министрите на Доган или Станишев.Да стане някой министър и да го сектирдоса.Тиквата сериозно се е вживял в ролята на император вожд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
SEBULBA
преди 12 години
Ха дано от символичен жълт, да стане реален червен картон. Тоя министър просто не става !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още