IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дава се ход на първата китайска инвестиция в земеделието за 30 млн. евро

Чужденците ще отглеждат земеделски култури край Видин и ще развиват животновъдство

16:33 | 17.11.11 г. 14
<p>
	Официалното обявяване на инвестицията се състоя днес</p>
<p>
	Снимка: МЗХ</p>

Официалното обявяване на инвестицията се състоя днес

Снимка: МЗХ

Китайската държавна компания „Тянджин агробизнес къмпани“ официално обяви първата си земеделска инвестиция в България и в рамките на Европейския съюз, съобщиха от Министерството на земеделието.

Компанията ще вложи 30 млн. евро в българското земеделие, като първият етап включва арендоване на 20 хиляди декара земеделска земя край видинското село Бойница, където ще се отглеждат царевица, слънчоглед и люцерна.

В бъдеще ще бъдат вложени още 20 млн. евро, като проектът предвижда инвестиции и в животновъдство. Целта е да се произвеждат селскостопански продукти, които изцяло ще се изнасят за Китай.

„Надявам се тази инвсетиция да съживи икономиката в този прекрасен край, заяви министърът на земеделието Мирослав Найденов при официалното обявяване на инвестицията.

Найденов припомни наскоро обявените от германския канцлер Ангела Меркел и президента на Франция Никола Саркози намерения на ЕС да задълбочи работата по привличането на китайски капитали в Общността.

Китайските бизнесмени заявиха намеренията си в бъдеще компанията им да излезе и на европейските пазари. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:52 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
unicornblade
преди 12 години
Инвестицията ще бъде в селскостопанска техника (произведена в Китай). Другото са консумативи - горива, торове, хербициди (внос ... сигурно пак от Китай).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
deepconcern
преди 12 години
Ами хайде да ги изгоним и да си гнием в калта ! alzag напомняш ми Енвер ходжа, последния комунистически лидер на Албания - цялата страна беше обградил с бункери да се пази от целия свят, защото целия свят беше враг, който ще завладее свещената Албанска земя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
unicornblade
преди 12 години
Не виждам какво е радостното тук. По-скоро е "сондиране" в духа на широко коментираното "заграбване на земя" от страни като Китай, Израел, арабските петролни държави и други с много хартийки, които искат да си разменят хартийките за нещо истинско.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
alzag
преди 12 години
Италианците шият дрехи у нас, като вкарват материалите отвън и изкарват от тук готовата продукция, но без да плащат експортни мита и т.н., водейки "продукцията на склад" и без да отчитат "принадената стойност" на материалите. От това България печели заплати на няколко шивачки и евентуално наем на някое помещение.Какво ще спечелим от това, че китайците ще експлоатират българска земя и ще си изнесат тяхната продукция без износни мита???Държава на "ишлеме" сме ние и не ГМО-то е опасността пред земеделието ни, а ГГЗ-то (*** Глава Затрива).Така и не ми стана ясно къде на блока беше разположена инвестицията за 30 млн?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още