IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дава се ход на първата китайска инвестиция в земеделието за 30 млн. евро

Чужденците ще отглеждат земеделски култури край Видин и ще развиват животновъдство

16:33 | 17.11.11 г. 14
<p>
	Официалното обявяване на инвестицията се състоя днес</p>
<p>
	Снимка: МЗХ</p>

Официалното обявяване на инвестицията се състоя днес

Снимка: МЗХ

Китайската държавна компания „Тянджин агробизнес къмпани“ официално обяви първата си земеделска инвестиция в България и в рамките на Европейския съюз, съобщиха от Министерството на земеделието.

Компанията ще вложи 30 млн. евро в българското земеделие, като първият етап включва арендоване на 20 хиляди декара земеделска земя край видинското село Бойница, където ще се отглеждат царевица, слънчоглед и люцерна.

В бъдеще ще бъдат вложени още 20 млн. евро, като проектът предвижда инвестиции и в животновъдство. Целта е да се произвеждат селскостопански продукти, които изцяло ще се изнасят за Китай.

„Надявам се тази инвсетиция да съживи икономиката в този прекрасен край, заяви министърът на земеделието Мирослав Найденов при официалното обявяване на инвестицията.

Найденов припомни наскоро обявените от германския канцлер Ангела Меркел и президента на Франция Никола Саркози намерения на ЕС да задълбочи работата по привличането на китайски капитали в Общността.

Китайските бизнесмени заявиха намеренията си в бъдеще компанията им да излезе и на европейските пазари. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:52 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 2 rate down comment 0
Jay Gould
преди 12 години
От това което знам от доста руснаци, всички до един са ми казвали следното... Тъй като в Русия това което сега се прави тук се прилага от доста време, се случва винаги следното: Китайците около 5 години получават добри добиви, но на 5 тата година си тръгват, а след тях земята вече не става за нищо. Дори трева не расте! Това с тревата да се приема буквално. Освен обаче обработваната от тях земя, околните земи също не стават повече за земеделие, като унищожените постепенно отслабва, но обхваща доста голям периметър и съседни земи в който или земята вече е негодна за земеделие или добивите са изключително слаби. Съвета ми е, ако държавата даде на китайци земя до вас, продавайте и се местете колкото се може по далеч. Ако пък купувате земя, гледайте около вас на десетки километри да няма държавна земя, за да не ви натресат някой китайски инвеститор наблизо, който ще ви скапе земята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
така е, но трябва да се хване вълната като дойде, ние все я изпускаме някак..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
Mupo
преди 12 години
За пореден път тръгваме от много нисък старт и като сме наведени е нормално да ни таковат. Надеждата е именно в китайците .... до вчера те бяха наведени и целия свят им се смееше, днес 1/3 от света им се е навел, 1/3 плахо им е приклекнал и се надява като ходят при наведените и при тях да наминават, като си направят самолетоносачите, подводниците и космическата станция ще стане още по весело. Има някакъв кръговрат на нещата дано да сме живи когато ще дойде нашия ред да сме прави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
alzag
преди 12 години
Съгласен сам с теб!Просто не ми се ще да се литкаме така леко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
MarkoM
преди 12 години
Каква техника?За 20 000 декара колко трактора си мислите че са нужни?да не си мислите че са повече от 5 + 4 комбайна, а камионите могат да си ги наемат от тук и още хайде не десета, ама повече от 20 - 25 човека със складови бази и администрация няма да са заети:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
Mupo
преди 12 години
Наетата земя била тя и на едно дружество би повлияла на търсенето на свободна земя като цяло, което само по себе си би вдигнало цената на арендата на всички което именно се случва в Добричко. Освен това и на проститутката работата е кофти щото така се е докарала че продава единственото което има и големите пари ги взема сутеньора обаче и тя се радва на клиента понеже има надежда поне да не умре от глад днес... за да си родолюбец трябва да си жив нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 2
alzag
преди 12 години
кое НЕ прочете - 1. или 2.?А колкото до "негативен" или "позитивен" ще ти предложа други прилагателни - "родолюбец" или "***облизец"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
deepconcern
преди 12 години
до alzag - завладял те е родния негативизъм и ниско самочувствие. ако сме добри и силни - ще им продадем наши продукти, ако сме мухльовци и страхливци - ще ни страх да дойдат. а за земите наистина не си запознат - аз съм на другия край, в Добруджа. ех, ако знаеш колко Добричлии си джиткат хубави коли и града им цъфти, повечето от арендата която получават. ама тя си е доста, повярвай. ако тези в Монтанско не знаят да се пазарят като Добричлии, кой им е виновен. да се връща комунизма там и държавата да се грижи за всичко ли, това искаш. не, мерси. ако сме силен и умен народ, ще излезем по-богати от тази сделка. обаче такива негативни гласове, карат народа да не вярва и да се мисли за неспособен. ако е така, ние сме народ, който не може да вирее на свободния пазар. така ли мислиш ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 4
alzag
преди 12 години
1 наетата земя е на едно дружество и до там с допълнителните доходи на стотици семейства (леле още има наивници)2 нашите пътища и така са разбити, та да ни ги разбиват още с китайски машини (нали не си мислиш, че ще строят пътища с тези пари???)3 да живеят и ядат казваш, а колко души мислиш, че са необходими за 20 хил.дка - да ти кажа - ДЕСЕТ и ако това ще съживи икономиката ни, то може да ме поканите и мен да резна някоя лентичка, защото с трите си деца и жена ми сме общо 5, което си е половината на ДЕСЕТ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
deepconcern
преди 12 години
до 4 - инвестицията ще бъде в арендоване на земя. сигурно не знаеш, но у нас земята е много раздробена. стотици семейства ще получат допълнителни доходи. освен това няма как китайците да построят космически космодрум там, та ще трябва да се движат по нашите пътища и всичко свързано с това. ако вкарат китайска техника, ще им трябва сервизна база да си поддържат. а и трябва да живеят и ядат някъде. ако пък ние сме много силни и умни, ще намерим продукт и машини, които да им продаваме. или не мислиш, че сме умни и силни, а ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още