fallback

ЕС удължи с още две години срока за преструктуриране на млечните ферми

Малките стопанства получават шанс да отговорят на евростандартите до края на 2013 г.

14:03 | 17.11.11 г.

Европейският съюз (ЕС) прие с пълно мнозинство удължаването с две години на срока за преструктуриране на млечните ферми в България. Решението е взето на заседание на постоянния комитет по хранителната верига и здравеопазване на животните, съобщиха от Министерството на земеделието и храните.

Млечните предприятия в България ще могат да преработват мляко по старите стандарти до 31 декември 2013 г., като продукцията им може да продава само на вътрешния пазар. Така малките ферми (от втора и трета категория) получават възможност да покрият изискванията на ЕС и да не бъде ограничена продажбата им на сурово краве мляко. 

Успоредно с това периодът на дерогация може да бъде използван от част от фермерите за преориентиране към друго продуктивно направление, припомниха от агроминистерството.

Предстои решението да бъде подписано от комисаря по здравеопазване и защита на потребителите Джон Дали и да се публикува в официалния вестник на ЕС до края на тази година.

Първоначално страната ни поиска от Европейската комисия отсрочка за фермите от 18 месеца. Преди месец ветеринарният подкомитет към Европейската комисия удължи срока за работа на българските малки ферми, които не са успели да покрият евростандартите за качество на кравето мляко, с 24 месеца.

Предишният срок изтича в края на тази година. С поредното решение неотговарящите на евростандартите стопанства задължително трябва до края на 2013 г. да се обновят, в противен случай ще бъдат закрити. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:23 | 11.09.22 г.
fallback