fallback

Преглед на печата за 17 ноември

07:34 | 17.11.11 г.

И най-евтината отсечка от "Тракия" стана златна

в. „Сега“

Въпреки клетвите на бившия регионален министър и бъдещ президент Росен Плевнелиев, че при ГЕРБ номерата с анексите и постепенното оскъпяване на магистралите не вървят, най-евтината "Тракия" поскъпна с нови 24.7 милиона лева.

Впечатляваща е не само сумата, но и това, че тя ще отиде точно у онези, които я поискаха - фирмата "Пътностроителна техника" от групата на известния бизнесмен Васил Божков.

Вчера стана ясно, че и двете поръчки за справяне с подгизването на лот 4 (отсечката от аутобана между Ямбол и Карнобат) са спечелени от тази фирма, която е част от "Тракия IV" - консорциума, строител на отсечката.

Още през есента на 2010 г. шефът на строителната група Иван Иванов заяви, че държавата трябва да даде допълнителни пари, защото се оказало, че по трасето има мочурища и неподходящи почви. "Тракия IV" бе избрана, защото предложи да изпълни строителството на 49-километровата отсечка за 174.7 млн лева.

Това беше сред най-ниските цени за километър нова магистрала - средно 2.2 млн. евро/км без ДДС.

Здравните карти за ЕС ще се издават по-лесно

в. „Сега“

След няколкомесечен срив НЗОК отново започва издаването на европейски здравни карти.

От пролетта на осигурените се издаваха само временни удостоверения, с които можеха да получат безплатна спешна и неотложна помощ в ЕС, тъй като конкурсът за фирма, която да прави картите, се провали.

Наскоро конкурсът все пак е приключил и от вчера документът вече се издава от нов изпълнител - "Джи Пойнт".

На европейска здравна карта имат право всички българи с редовни здравни вноски. Срокът й е 1 година. 

Заявления ще се подават в 276 пощенски станции на "Български пощи" в страната. Досега това ставаше само в офисите на предишния изпълнител "КИМ 2000" в областните градове.

Вече няма да се иска снимка, както и да се плаща заявлението за подаване на молба за карта - 12 ст. То освен това може да се разпечата и от сайта на здравната каса. Картата ще се издава по-бързо - за 15 дни вместо за 3 седмици.

Съдебната система очаквано недоволства от парите за 2012 г.

в. „Сега“

Както всяка година, Висшият съдебен съвет е недоволен от бюджета, който му отпуска правителството за 2012 г. Председателят на бюджетната комисия на съвета Иван Колев обясни, че разходите на съдебната система растат поради промени в редица нормативни актове, но кабинетът не осигурява средства за покриването им.

Той посочи, че според Закона за защита на класифицираната информация съдилищата и прокуратурите трябва да изградят специализирани регистратури и деловодства, за което са необходими около 3.3 млн. лв., които обаче не са предвидени в бюджет 2012 г.

"Парчето пица от бюджета за догодина за ВСС ще остане залепнало за кутията, ако бъде приет предложеният от правителството вариант", коментира Колев. Както "Сега" писа, според предложението на ВСС за съдебната система трябва да се отделят 493 млн. лв., а според кабинета - 400 млн. лв.

В бюджета, искан от съдиите, са предвидени общо 105 млн. лв. приходи, от които 89 млн. лв. от такси. В сметките на правителството обаче са заложени цели 140 млн. лв. приходи, от които 120 млн. лв. от такси, което значи те задължително да се повишат.

ВСС иска от бюджета като трансфер 388 млн. лв., докато правителството дава едва 260 млн. лв.

Държавата разпродава земи край Врана

в. „Сега“

Седмица след като земеделският министър Мирослав Найденов обяви, че ще продава активи на ведомството, за да намери пари за заплати на чиновниците си предвид орязания с 4.1% бюджет, стана ясно, че търговете ще започнат от държавното дружество "Врана" ЕАД.

Първоначалната идея на Найденов бе парите да отидат за липсващите 230 млн. лв. за субсидии на зърнопроизводителите, но впоследствие реши да пренасочи част от тях за възнаграждения на подопечните си.

Така 12 имота, собственост на дружеството, ще бъдат пуснати за продажба на търг, реши правителството вчера. Най-големият от тях е с площ от близо 70 000 кв. м и се намира край софийското село Лозен.

Преди дни Найденов притопли една от антикризисните мерки на кабинета "Борисов" от пролетта на миналата година, която предвижда почти половината от държавните земи да станат частни. Идеята е за продажба да отидат около 1 млн. дка ниви, при положение че целият държавен поземлен фонд е 2.2 млн. дка.

Държавата пуска автобуси при стачка в БДЖ

в. „Сега“

Пътниците, които ползват услугите на държавните железници, няма да останат без превоз, ако фалиралата БДЖ обяви стачка. Това обяви вчера транспортният министър Ивайло Московски, очевидно с цел да покаже загриженост към лоялните клиенти на държавните железници.

Вместо с влакове пътниците ще се превозват със специални автобуси, които ще бъдат осигурени от транспортното ведомство. От изказването на Московски обаче не стана ясно откъде ще бъдат осигурени въпросните возила, както и кой ще плати за наема, горивото и др. експлоатационни разходи.

Идеята на министъра изглежда още по-трудна за изпълнение предвид факта, че ведомството все още няма разчети, които да покажат кои са проблемните и отдалечени райони, до които трудно би стигнал автобус.

Общини ще пестят енергия с пари от фонд "Козлодуй"

в. „Сега“

Общините и топлофикациите получават нова възможност да намалят консумацията на енергия в сградите си, след като икономическият министър Трайчо Трайков подписа вчера споразумения с 12 общини за финансиране на проекти за енергийна ефективност в обществения сектор.

За тази цел са отпуснати 4 млн. евро от международен фонд "Козлодуй" (МФК). С тях ще се финансират енергоефективни проекти в 40 обществени сгради - здравни заведения, училища и детски градини. Средствата се отпускат безвъзмездно и не се изисква съфинансиране.

Очаква се енергийната консумация да бъде намалена с 6120 МWh, а замърсяването с въглероден диоксид - с около 2480 тона годишно. Съпътстващ ефект е оживяването на строителството и търсене на работна ръка в тези райони, както и увеличеното търсене на строителни и изолационни материали, което може да раздвижи и съответните индустрии, коментираха икономисти.

Висока цена провали търга за нов GSM

в. „Стандарт“

Търгът за нов мобилен оператор с наземна мрежа от трето поколение UMTS остана само на думи. Причината е, че никоя от шестте компании, закупили тръжна документация, не подаде заявление за участие в него до изтичане на крайния срок.

Така на 14-ти ноември, по понеделнишки, Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) пи една студена вода. Огромната първоначална тръжна цена от 49,5 млн. лева, както и срокът на лиценза от 15 години са се оказали решаващи за отказа на всичките 6 мераклии, научи "Стандарт" от източници в телекомуникационния бранш.

За търга с тайно наддаване се изискваше и депозит от 2 млн. лева, а минималната стъпка беше 1 млн. лева. Така КРС, която си правеше сметка за минимум 50 млн. лева постъпления от продажбата на лиценза, успя да прибере 24 хил. лева от закупените тръжни документации.

Сега топката е в комисията, която трябва да уведоми интересуващите се какво се случва по-нататък. На сайта на КРС до вчера липсваше информация.

Скандал разцепи Съюза на издателите

в. "Стандарт"

Съюзът на издателите се разпада след скандал при избора на нов шеф. Сдружението бе напуснато от вестниците "Стандарт", "Новинар", "Банкеръ", "Земя", "Русия днес", списание "Тема", както и от досегашния председател Тошо Тошев.

Ябълката на раздора стана предложението СИБ да се оглави от съсобственика на "Медийна група България холдинг" Любомир Павлов. Той бе обвинен от досегашния шеф Тошо Тошев и издателите на "Стандарт" и "Тема" Тодор Батков и Валери Запрянов, че е забранил на подчинените си журналисти от "Труд" и "24 часа" да участват в  конкурса "Черноризец Храбър".

Павлов получи тежки критики и за публикациите в издавания от неговата пресгрупа таблоид "България днес". "Става въпрос за грубо нарушение на човешките права и етичния кодекс", заявиха Тодор Батков и Тошо Тошев. 

Брюксел ни плаща за магистралите

в. „Стандарт“

450 млн. лева трябва да ни даде Брюксел до края на годината, които вече са разплатени по европейските инфраструктурни проекти.

Подготвя се общ сертификат за плащанията за магистрала "Тракия" и останалите отсечки от аутобаните, по които се работи, столичното метро и жп проектите по ОП "Транспорт", обяви регионалният министър Лиляна Павлова.

В документа, подготвян от регионалното, транспортното и финансовото министерство, ще бъдат включени всички разплатени от националния бюджет сертификати по реализацията на приоритетните проекти.

Кабинетът даде 6 млн. на МВР

в. „Стандарт“

Нови 6 млн. лв. към бюджета си за тази година добави МВР.

Пари ще се осигурят от резерва за непредвидени разходи. Средствата са необходими за обезпечаване на структурите на ведомството с горива за отопление, корабно и авиационно гориво, горива и смазочни материали до края на годината, съобщиха от правителствената пресслужба.

В средата на август стана ясно, че МВР има задължения към "Лукойл" в размер на 8 млн. лв. Направили сме споразумение и погасителен план, обясни тогава вътрешният министър Цветан Цветанов.

София ставала житницата на България

в. „Новинар“

След 60 години Софийското поле ще е основният източник на жито за България. Според Валентин Казанджиев от Националния институт по метеорология и хидрология след шест десетилетия климатът в сегашната житница на страната – Добруджа, ще бъде толкова променен, че отглеждането на пшеница няма да бъде почти невъзможно.

Според него в тази част на България летните температури ще достигат до 45 градуса, а зимните до минус 30.

Твърде високите и много ниските градуси ще доведат до липса на влага, което ще намали сериозно реколтата.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:00 | 13.09.22 г.
fallback