fallback

Е. Хърсев: Седем години са нужни на икономиката да се подготви за растеж

Според финансиста икономиката ни е в застой, според министър Трайчо Трайков замразяване на икономиката няма

10:30 | 16.11.11 г. 2

„Най-ниската точка на кризата у нас беше през 2010 година. След нея поне седем години са нужни на икономиката ни да се пренастрои и да се подготви за растеж“. Това каза пред Нова телевизия финансистът Емил Хърсев.

"От 2008 година насам икономиката се движи в циклични кризи. В един момент светът поема нагоре, стига се до нива на цените на отделни стоки до там, че те стават нереално високи и непоносими за потребителите. Това е един балон, който се пръска и се стига до рецесията", обясни още Хърсев.

Икономиката на страната ни е в застой. За третото тримесечие на тази година ръстът е нулев. Така Хърсев коментира данните на националната статистика.

"Винаги, когато излязат истинските данни, се оказва, че развитието в страната е подценено. В България не очаквахме ръст през тази година. Увеличаване на БВП в порядъка на 2% горе-долу е в рамките на статистическата грешка", каза финансистът.

Според него "шансът да има втора рецесия е като да има бяла врана. Няма втора рецесия и никога не е имало в световната история", категоричен бе Хърсев.

Позицията на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков обаче е противоположна.

„Замразяване на икономиката не е имало, има ръст от 1,3% за третото тримесечие спрямо третото тримесечие на миналата година. Това все пак не е достатъчно добре, но същото важи за целия Европейски съюз“. Това е коментарът на Трайков пред bTV.

"Средният ръст за ЕС е 1,4%. Има няколко страни като нас, които за третото тримесечие спрямо второто са на нула, има няколко, които са с положителен рстеж, има и три страни, които са с отрицателен растеж, така че картината е сравнително хомогенна", смята Трайчо Трайков. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:13 | 12.09.22 г.
fallback