fallback

Преглед на печата за 15 ноември

07:26 | 15.11.11 г.

Фондация "Медийна демокрация": Медиите търгуваха с послания на избори 2011

в. Капитал Daily

Медиите загърбват изначалните си функции на коректив на властта и започват да действат все повече като бизнес структури, чиято основна цел са печалбите, които опитват да извлекат от близостта си с властта, и това се видя особено ясно около избори 2011.

Това заяви медийният експерт Орлин Спасов от фондация "Медийна демокрация". Докладът на фондацията за медийното отразяване на предизборните кампании показва смазващ превес в медийното присъствие на премиера Бойко Борисов, вече избрания за президент Росен Плевнелиев и на партия ГЕРБ пред всички останали.

В седем национални ежедневника на тях са посветени над 1000 публикации в периода април - ноември 2011, а тонът е почти изцяло позитивен. Не така стоят нещата с другите кандидати. Негативните материали преобладават в представянето на Ивайло Калфин и БСП - общо около 350 на брой, както и на Меглена Кунева – около 120.

Пациентите намаляха дори в инвазивната кардиология

в. Сега

Единствената по-решителна стъпка в здравния сектор, предприета от правителството, дава резултат. Пациентите, отчетени от клиниките по инвазивна кардиология, намаляват, сочат данните на здравната каса. За периода от януари до септември 2010 г. към НЗОК са отчетени 46 156 случая по тези клинични пътеки, или средно по 5128 месечно. За периода от януари до август 2011 г. отчетените случаи вече са 37 378, или 4672 на месец. При това тази година 4 нови клиники имат договори с касата за инвазивна кардиология, т.е. въпреки тяхната поява броят на хоспитализациите намалява с около 600 на месец. Общо в тази специалност касата работи с 36 лечебни заведения.

Млечната индустрия е масово "на сянка"

в. Сега

Криенето на доходи, данъци и осигуровки е широко практикувано в млекопреработването, а всяка десета фирма твърди, че "сивите" практики са привнесени от чуждестранни компании. Това показва поредното проучване на Асоциацията на индустриалния капитал в България за присъствието на сенчестия сектор в различните браншове. Една трета от работодателите признават, че в млечната индустрия се крият обороти и печалби. Между 22-28% от анкетираните твърдят, че масово се практикува наемането на хора без трудови договори, договарят се ниски официални заплати плюс сиво доплащане, а здравните и социалните осигуровки се внасят върху по-ниски суми от реалните.

АЕЦ "Козлодуй" иска да изнася ток без посредници

в. Сега

Атомната централа, която има лиценз за търговец от 2 години, най-сетне смята да се възползва от възможността сама да продава еленергия в чужбина. Това съобщи директорът Александър Николов пред "Сега". АЕЦ "Козлодуй" смята да започне износ без посредници следващото лято. Така тя ще конкурира НЕК, която е основен играч на външния пазар.

Гурбетчиите се връщат за 90 дни

в. Стандарт

Гурбетчии се прибират за 3 месеца у нас заради кризата в Европа. Испански, но и много италиански работодатели подканиха нашенци да започнат приготовленията си за Коледа далеч преди празниците. Причината за това била свиване на бюджета във фирмите и желанието на местния бизнес да задържи предимно свои сънародници на работа и да им даде коледни възнаграждения, обясниха пазарджиклии, пристигнали в България да празнуват преждевременно от Рим. Всеки ден дузина гастарбайтери от Италия и Испания се прибират у нас, твърдят българи, които от дълги години работят на Апенините. Христо Георгиев например получил 1000 евро за Коледа, а италианският собственик на камиони за риба в околностите на Рим му обяснил, че може да се върне на работа през февруари. С подобни пожелания и с по 500 евро си дошли у нас и български готвачки, работещи в Милано.

1,6 млн. лв. за нови коли на депутатите

в. Стандарт

Парламентът ще закупи нови коли за депутатите през следващата година. Това обяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева пред TV7. Обществената заявка за возилата ще стане факт, след като се приеме Бюджет 2012 и влязат в сила готвените промени в Закона за обществените поръчки, уточни за "Стандарт" главният секретар на парламента Иван Славчов. В условието на икономическа криза няма да се купуват скъпи возила и луксозните марки ще бъдат заменени с автомобили по-нисък клас, стана ясно още от думите на Цачева. Това обаче в никакъв случай не трябва да е за сметка на сигурността на водачите и на народните представители, уточни шефката на парламента. По първоначални сметки народните избраници ще си поръчат 25 нови лимузини. Ще се търси и един товарен микробус за нуждите на станцията във Велинград и един пътнически бус за совалките на депутатите между двете сгради на Народното събрание.

Синдикатите искат 2% вноска за безработица

в. Стандарт

Още догодина осигуровката за безработица да се увеличи с 1 процентен пункт, настоя КНСБ. По този начин огромният дефицит във фонд "Безработица" на НОИ от над 170 млн. лв. ще бъде запълнен. В момента 120 хиляди българи получават обезщетение за безработица. От началото на кризата фондът е на червено не само заради големите съкращения. "Осигуровката бе лекомислено намалена от 3% на 1% през 2006 г.", отчитат синдикатите. Те посочват, че България е страната с най-ниска вноска за фонд "Безработица" в ЕС. Тя се прави за всички работещи на трудов договор. От година пък е увеличен размерът на обезщетението. То вече е 60% от осигурителния доход преди загубата на работа и се взима от 4 до 12 месеца в зависимост от продължителността на стажа. Проблемът с недостига на средства във фонд "Безработица" бе обсъден на кръгла маса, организирана от КНСБ и Българска стопанска камара. "Всяка корекция в осигурителните вноски по време на криза трябва да се прави много внимателно", заяви Димитър Бранков, зам.-председател на БСК.

2 милиона лева задължения оставиха 3 общини без болница

в. Новинар

Три крайдунавски общини остават без болница. Хората няма да могат да разчитат на медицинската помощ заради огромните дългове на здравното заведение в Оряхово, обслужващо общините. От ръководството на болницата са заявили, че спират приема на пациенти, съобщи БНТ. 

Задълженията на лечебното заведение за миналата година са достигнали до 2 милиона лева.

Милен Велчев се чуди защо вдигат минималната заплата

в. Новинар

Няма основателна причина минималната заплата да расте всяка година, каза по Нова телевизия бившият финансов министър Милен Велчев.

Той поясни, че след като средните доходи не растат, защото икономиката е в застой, защото производителността не расте, нямало основателна причина минималната заплата да расте всяка година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:44 | 27.08.22 г.
fallback