fallback

Етикетите ще посочват кои добавки са допустими за храните

Европейската комисия въвежда нови правила за употребата на безопасни хранителни добавки

16:18 | 14.11.11 г.

Хлябът е сред продуктите, където хранителните добавки са излишни

Снимка: БТА

Европейската комисия (ЕК) прие два нови регламента, които да улеснят потребителите при разпознаването на безопасността на хранителните добавки към продуктите, съобщиха от комисията.

Единият регламент ще влезе в сила от началото на 2013 г. и предвижда създаването на база данни с хранителни продукти и съвместимите с тях добавки. Целта е мениджърите от хранителната индустрия и контролните органи да установяват лесно кои добавки са разрешени за конкретната храна.

При покупката на храни потребителите също ще бъдат улеснени да различават дали описаните върху етикетите хранителни добавки са допустими за влагане в продуктите.

При някои категории храни разрешените добавки са изключително малко или изобщо не съществуват. Тук влизат неароматизираното кисело мляко, маслото, компотите, макаронените изделия, обикновеният хляб, пчелният мед, водата и плодовите сокове.

При други категории храни като различните видове захарни изделия, снаксовете, сосовете и ароматизираните напитки, са разрешени многобройни добавки.

Вторият регламент, който влиза в сила двадесет дни след обнародването му в официалното издание на ЕК „Официален вестник на ЕС“, е свързан с обявяване на списък с добавките в състава на храните като ензими, ароматизанти и други хранителни вещества.

„Приемането на двата регламента ще даде по-големи възможности и на гражданите, и на индустрията, защото всички заинтересовани страни ще могат да установяват точно кои добавки са разрешени в различните храни", обясни комисарят за здравеопазването и потребителите Джон Дали.

През март 2011 г. ЕК прие мярка, с която конкретизира какви данни са необходими за разрешаването на нова употреба на дадена добавка. Изискват се токсикологични данни за оценката на риска и данни, които показват, че употребата на добавката е технологично обоснована, може да донесе ползи на потребителя и няма да бъде подвеждаща.

Поради появата на нова научна информация на подсладителя аспартам беше даден по-голям приоритет и той ще бъде повторно оценен до септември 2012 г.

През март 2010 г. комисията прие програма за нова оценка на всички разрешени добавки в храните. Европейският орган за безопасност на храните (ЕОБХ) трябва да направи нова оценка на всички добавки до 2020 г. Приоритетите при новата оценка се определят въз основа на това кога за последен път е била оценявана дадена добавка, наличието на нови научни данни, доколко активно се използва добавката и степента, в която хората са изложени на нея.

Оцветителите са на първо място в списъка на приоритетите. Седемнадесет от тях вече са преминали повторни оценки. За три от тях Комисията вече предложи ревизирани количества на употреба, тъй като според оценките на ЕОБХ степента, в която потребителите са изложени на тези добавки, потенциално би могла да бъде прекомерно висока за някои групи потребители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:12 | 11.09.22 г.
fallback