fallback

Преглед на печата за 12 ноември

08:41 | 12.11.11 г.

Асата в ръкава

в. Капитал

Добрият покерджия трябва да има каменно лице, от което струи спокойствие. Така противникът му никога не е сигурен каква ръка държи. От българските банкери и БНБ също струи спокойствие, при това подплатено с подозрително (на фона на колегите им навсякъде по света) стабилни баланси и неспирна печалба. Дали е блъф? Тук можем да изсипем доста твърдения на по разбираеми причини анонимни  източници, че нещата далеч не са чак толкова розови. Ако се добавят и традиционно апокалиптичните чужди анализатори, според които България е сред най-уязвимите от европейските трусове държави, нещата могат да започнат да изглеждат и плашещо. Вероятно истината е някъде по средата, но трудно можем да кажем къде точно, без да надзърнем в картите на банкерите, които те ревниво крият.

Каквато и да е картината обаче, едно е сигурно. Няма как европейската дългова криза да не се отрази и тук, особено ако тя се развие в някой от по-катастрофичните сценарии на неконтролиран фалит на Гърция и/или обхващане и на Италия. Големите въпроси са колко сме уязвими, по какъв начин може да се пренесе шокът и как може да му се противодейства.

Държавата стовари на осигурените и плащането на скъпото лечение

в. Сега

Държавата се е отказала напълно от ангажимента си да плаща скъпоструващото лечение на тежко болните, като го е прехвърлила изцяло за сметка на здравно осигурените. Това става ясно от отчета на здравния министър Стефан Константинов пред парламента за какво е похарчен трансферът от 340 млн. лв., който управляващите наредиха здравната каса да направи към МЗ през 2011 г. Така в министерството влязоха пари, набирани от здравни осигуровки, с които по закон могат да се плащат само дейности от здравното осигуряване.

Реално осигурените у нас са около 2 милиона души при население от 7 300 000.

Досега от НЗОК са прехвърлени 252 млн. лв., тъй като трансферът се прави на тримесечие. Оказа се, че от тези пари за онколекарства, ваксини и други медикаменти са отишли 134.2 млн. лв. Фондът за лечение на деца в чужбина, първоначално замислен като събираща дарения структура, също е захранен с 6.5 млн. лв. от здравните вноски. Фондът "Ин витро", който плаща асистирана репродукция, досега е получил близо 9.7 млн. лв. Почти 1.9 млн. лв. са отишли за фонда за трансплантации в чужбина, който впоследствие бе закрит, и още 374 000 лв. - за комисията за лечение в чужбина, която поема случаи на българи над 18 г., на които не може да се осигури лечение у нас. С 92 млн. лв. са финансирани високотехнологични дейности, диализно и интензивно лечение, лечение на онкологични заболявания, дейности по трансплантации.

Студентите заплашиха с протести срещу таксите

в. Сега

Студентските съвети на най-големите държавни и частни университети заплашиха, че ще излязат на жълтите павета, ако таксите за обучение догодина бъдат увеличени. 265 000 са студентите в България и този ресурс може да бъде мобилизиран за оказване на обществен натиск, предупредиха организациите вчера. Според тях много ректорски ръководства ще се възползват от нормативната възможност и ще повишат таксите. Както "Сега" съобщи, в проектобюджета за 2012 г. е предвидено таванът на годишните такси за обучение в държавните университети да е две трети от издръжката на 1 студент, а не 50%, както е в момента.

Точили по 100 млн. от “Булгартабак”

в. Стандарт

По 100 млн. лева са отклонявани годишно от "Булгартабак" за периода от 2004 до 2011 година. Това каза шефът на Корпоративна търговска банка Цветан Василев в интервю за mediapool. По думите на Василев, чиято банка е вторият по големина акционер в дружеството с 8,11% от капитала, това е причинило големи загуби за държавата, като делът на вътрешния пазар на "Булгартабак" е паднал от 92 до 32%. "Ще настояваме да се направи пълна ревизия от новия мажоритарен собственик и безобразията да станат видни", заяви Василев. Според него втората по големина руска банка ВТБ, която стои зад купувача на холдинга - австрийското дружество "БТ инвест", е подкрепяна от "човек или инвеститор, който познава бизнеса".

Търсим в САЩ пари за “Белене”

в. Стандарт

България може да търси инвеститори за АЕЦ "Белене" и с помощта на САЩ. Темата за намирането на нови подходи за финансиране на скъпоструващите проекти в областта на ядрената енергетика в условията на икономическа криза е била обсъдена по време на разговор между министъра на икономиката Трайчо Трайков и зам. помощник-секретаря по международната ядрена енергийна политика и сътрудничество към Департамента по енергетика на САЩ Едуард Макгинис. Въпросът за финансирането на нови ядрени мощности е от особено значение за България с оглед на проекта за АЕЦ "Белене" и евентуалното изграждане на нови блокове на площадката на АЕЦ "Козлодуй", отбелязва Трайчо Трайков. Той информира Макгинис и че българското правителство е отхвърлило варианта за държавно финансиране или гаранции за строежа на Втора атомна.

Изчезнаха 8 язовира

в. Стандарт

Капан, голям колкото осем язовира, оставило старото ръководство на земеделското министерство на сегашния му шеф Мирослав Найденов. Водоемите изчезнали от счетоводството на земеделското министерство, откриха одиторите на Сметната палата при инспектирането на отчета на ведомството за 2010 г. По документи ведомството не се разпорежда с водоемите "Сопот", "Ахелой", "Бели Лом", "Дяково", "Жребчево", "Съединение", "Порой" и "Тракиец", както и с десетки помпени станции, корекции на реки и отводнителни полета. Това е наследен проблем от предишни ръководства, вследствие на което не са описани като активи редица хидромелиоративни съоръжения, обясни шефът на Сметната палата Валери Димитров.

Община Казанлък със задължения от 4 млн. лева

в. Новинар

Община Казанлък е натрупала задължения от 4 млн. лева. Това заяви кметът на града Галина Стоянова. Именно това е и причината за предстоящата финансова проверка. Едва част от тези пари са заради непредвидени разходи. Едни от тях е и асфалтирането на ул. „Козлодуй”, която по план е трябвало да бъде павирана. Общината трябва да преведе  на първо време 400 хил. лв. Вече са започнали и реформи в администрацията на общината.

Почистващите фирми в София готови да ловят снега

в. Новинар

Почистващите фирми и техниката в София са готови за действие при зимни условия. Това съобщават от общината след като бе направена проверка от столичния инспекторат на снегопочисвтащата техника. Всички фирми са извършвали с машините обход на маршрутите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:07 | 24.08.22 г.
fallback