fallback

Зърнопроизводители искат оставката на Дянков

В отворено писмо до премиера Бойко Борисов фермерите настояват да получат пълните национални плащания за 2012 г.

12:21 | 10.11.11 г. 10

Зърнопроизводителите поискаха оставката на вицепремиера Симеон Дянков заради "недопустимо наглото и безотговорно поведение на европейски държавник и махленската му заплаха към близо 120 хиляди земеделски производители".

Вчера финансовият министър заплаши фермерите, че ако стачкуват, ще им отнеме и парите, предвидени в бюджет 2012. Браншовиците са засегнати от репликата на вицепремиера „Да кротуват, че да не вадя сатъра!”.

В проектобюджета за следващата година средствата за бранша са намалени с 240 млн. лв. заради преразпределянето им по други сектори в земеделието, като зеленчукопроизводство и пчеларство.

Зърнопроизводителите искат оставката на Дянков в отворено писмо до премиера Бойко Борисов, на когото земеделците задават няколко въпроса, свързани с подписания през септември меморандум, с който кабинетът се ангажира да отпусне максималния размер на националните доплащания от 570 млн. лв. за 2012 г.

"Ще се докаже ли отговорното държавническо мислене с изпълнение на подписаните договорености? Или гражданското общество на земеделските производители да прецени само колко струват преговорите, подписите и политиката за смачкване на работещи сектори и тези, които се мъчат да заработят в земеделието, докато не им се каже: мълчете, че иначе по-лошо", питат земеделците в писмото си до премиера.

Зърнопроизводителите питат и останалите държавници, подписали споразуменията със сектора, отказват ли се от отговорните си подписи.

В момента се водят разговори между ръководния екип на Министерството на земеделието и храните и браншовите организации, подписали договорката за бюджетната рамка за земеделския сектор за 2012 г.

Преди нея председателят на асоциацията на зърнопроизводителите Стелиян Стоянов коментира, че иска да чуе мнение за субсидията за сектора и от другите браншови организации.

По думите му орязаният бюджет за 2012 г. ще намали приходите на зърнопроизводителите, а оттам – и на собствениците на земя.

„По-малко средства за производство ще намали производството на земеделска продукция. И да има, и да няма протести, ще се намали производството и ще подтисне всички сектори“, коментира още Стоянов преди срещата. Още новини за България четете на Dnes.bg 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:11 | 10.09.22 г.
fallback