fallback

ДКЕВР: Цените на тока от ВЕИ не бива да настройват хората срещу зелената енергия

„Умните" мрежи са доста скъпи за потребителите и засега не можем да си ги позволим, смятат от Е.ОН България

17:45 | 08.11.11 г.
Автор - снимка
Създател

Преференциалните цени на електроенергията от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) трябва да подкрепят развитието на сектора, но не бива да са толкова високи, че да настройват населението срещу зелената енергия. Това коментира Евгения Харитонова от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР)  по време на енергийна конференция в София.

Харитонова обърна внимание на факта, че енергията от вятър и слънце не е „устойчива“, и тъй като не може да се разчита денонощно на нея, е необходимо да се изграждат заместващи мощности, които също се включват в цената на тока.

От ДКЕВР изразиха „притеснението“ си от факта, че поради подходящите условия (повече вятър) в Добричко, има вероятност там да бъдат концентрирани повече вятърни паркове. А това може да затрудни тяхното присъединяване към електроенергийната мрежа.

От Е.ОН България коментираха по същата тема, че поради концентрацията на ВЕИ в Добричко би могло да им се наложи да строят далекопровод. Неговото практическо строителство може да се извърши за около три месеца. Но бюрократичните процедури, свързани с одобрение на трасето и евентуално отчуждаването на земи може да отнемат години, оплакаха се от електроенергийната компания, снабдяваща с ток североизточна България. Оттам предложиха по възможност тези процедури да бъдат опростени.

Във връзка с някои изказвания на форума за внедряване на така наречените „умни" мрежи от Е.ОН напомниха, че те ще са „доста скъпи за потребителите и засега не можем да си ги позволим“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:56 | 13.09.22 г.
fallback