fallback

Преглед на печата за 5 ноември

08:53 | 05.11.11 г.
Автор - снимка
Създател

Дянков закрива държавния резерв в. Стандарт

Агенцията "Държавен резерв и военновременни запаси" ще бъде закрита, заяви финансовият министър Симеон Дянков в Капитан Андреево. Там той откри строителната площадка на последния участък от автомагистрала "Марица" с дължина 3,4 км. В сряда финансовото министерство ще внесе законопроект за премахване на държавната агенция в Министерския съвет. Причината е, че структурата е с доказана неефективност и закриването й ще спести 80-90 млн. лв. годишно на държавата, обясни министърът. Най-вероятно агенцията ще се оптимизира още от началото на следващата година. Очаква се запасите, за които досега е отговаряла отделна структура, да бъдат прехвърлени към ресорните министерства.  Така например за резерва от горива вече ще се грижи Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, за военновременните запаси и кризисни ситуации - Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи и пр. Същевременно по-голямата част от служителите на агенцията ще бъдат съкратени с цел оптимизация на държавната администрация, а останалите ще бъдат разпределени по съответните министерства, обясниха експерти пред "Стандарт". В момента в държавната агенция работят около 600 служители.

10,2% безработица отчитат от НСИ в. Новинар 10,2 процента е безработицата през третото тримесечие на годината. Това показват последните данни на Националния статистически институт (НСИ). Това означава, че броят на безработните у нас е 342 000 души. Те са се увеличили с 16 000 в сравнение със същия период на 2010 г.

Въпреки това сравнено с второто тримесечие на 2011 г. безработицата е намаляла точно с 1 пункт или с 27 000 души по-малко. Икономически активните лица у нас са 3,3 милиона души, показват още данните на статистиката.

В сравнение с третото тримесечие на 2010 г. обаче техният брой е намалял с 69 000 души. Това са хората между 15 и 64 години. Заетите лица пък са малко над 2,9 милиона души. Това е със 79 000 повече, отколкото през второто тримесечие на годината. Заетостта достига до 59,9 на сто.

Зелена светлина за такса електромер в. Стандарт

Такса електромер може да започнат да плащат гражданите и фирмите от 1 юли 2012 г. Това става ясно от публикуваните за обществено обсъждане промени на Закона за енергетиката, които са подготвени от министерството на икономиката. Според предложението членът от сега действащия закон, който забранява потребителите на електрическа енергия да плащат такса за средствата за търговско измерване - т.е. за електромерите, трябва да отпадне. Ако до окончателното приемане от парламента на подготвените промени това предложение бъде запазено, Енергото ще може да поиска от 1 юли догодина, когато пак ще се вдигат цените на тока, да се въведе и такса електромер. И няма да има закон, на който Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да се позове и да откаже въвеждането на новата такса. Друго нововъведение в закона е правото на всеки клиент да смени доставчика си на ток, като старият няма право да поиска пари за това извън дължимите суми за предоставени вече услуги. Новият доставчик може да бъде извън България, стига да е от страна в ЕС. При подобно желание операторът на преносната или разпределителната мрежа трябва да смени доставчика до 3 седмици след заявката. Например, ако решим да си купуваме ток от гръцко енерго, собствениците на българската електроразпределителна мрежа ще трябва да пренесат тока до нас. Колективните сайтове за пазаруване станаха привлекателни и за банките в. Дневник

Наред с офертите за евтин маникюр, измиване на колата с 40 процента отстъпка, 57% намаление в прането на килим до 15 кв.м, смяна на летните със зимни гуми и др. в сайтовете за групово пазаруване вече се появиха и банкови оферти. За 0 лева. Не става дума обаче за евтин кредит или редукция на вече взет.

Гръцката Банка Пиреос и сайтът за колективна търговия zadrujno.bg предлагат безплатен ваучер, който дава възможност да се купи пакет от услуги на банката. Те могат да се ползват неограничено. Така един ваучер осигурява банково обслужване в рамките на пакета за 2.40 лв. през цялата година. В "Пиреос пакет за ежедневно банкиране ПЛЮС" са включени универсална спестовна сметка с по-висока лихва, международна дебитна карта Visa Electron без такси за поддържане и теглене от банкомат, интернет банкиране без месечна такса и безплатно ползване на услугата за плащане на месечните сметки за ток, вода и други към общо 80 доставчици. Офертата е за един ваучер на човек и е с валидност 3 месеца. В този срок ваучерът трябва да бъде представен в клон на банката, за да може притежателят му да се възползва от него.

Банката на Ататюрк откри клон у нас в. Стандарт

Най-голямата турска банка "Тюркие Иш Банкасъ", чийто основател е превърналият бившата Османска империя в светска държава Кемал Ататюрк, откри първия си клон у нас. Той е поделение на дъщерната й банка "Ишбанк", която е регистрирана в Германия. По този начин новият играч на родния банков пазар избегна нуждата от нов лиценз от БНБ поради наличието на т.нар. европейски паспорт. Банката съществува от 1924 г., като към днешна дата 39,29% от капитала й се държи от пенсионен фонд, 28,09% (дяловете на Ататюрк) се представят от Републиканската народна партия в Турция, 32,62% се търгуват на борсата, а 12,3% са изкупени от редица международни инвеститори.

Глоба за ловец без жилетка в. Стандарт Опреснителни курсове за боравене с ловно оръжие ще се провеждат за ловците. Ръководителите на лова ще минават и ежемесечен инструктаж за повишаване на квалификацията. Целта е да се повиши безопасността при лова. Предстои и въвеждането на глоби за ловците, които са без светлоотразителни жилетки според промените в Закона за лова и опазването на дивеча. Промените в нормативната база са били обсъдени на извънреден ловен съвет към Изпълнителната агенция по горите за предотвратяване на инциденти по време на лов. Цените за разрешителните за лов за 2012 г. остават без промяна, са решили участниците в съвета. Предвижда се да бъдат разселени в природата над 100 000 фазана и над 60 000 други птици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:21 | 10.09.22 г.
fallback