fallback

КФН ограничава пенсионните фондове да цитират медии

Няма забрана за цитиране, ако се спазват специфичните изисквания на КФН

16:13 | 04.11.11 г. 1

Комисията за финансов надзор ограничава разпространението на информация от пенсионните фондове, като забранява на фондовете да цитират информация, изготвена от трето лице, ако не отговаря не детайлните изисквания към рекламните материали на пенсионните фондове, изготвени от надзора.

Това е станало с решение номер 627 от миналия месец на Ангел Джалъзов, заместник-председател на КФН.

На практика се забранява на пенсионните фондове да цитират медиите, било то в интернет сайтовете си или в друга комуникация с клиентите си, тъй като медиите традиционно не покриват "Изискванията за рекламните материали" на пенсионните фондове, изготвени от КФН. Изискванията включват изчисление на стандартно отклонение на доходността на пенсионните фондове, сравняваните периоди да са поне 2 години и т.н. В решението на КФН се казва, че новите мерки идват след констатирани противоречия и непоследователност при изпълнение на заложените в Изискванията правила.

Така до осигурените лица не може да бъде разпространявана информацията, че например доходността на пенсионните фондове за деветмесечието на 2011 г. е под нулата.

Това е съществена информация, която обаче е за период под 24 месеца и пенсионните фондове няма да имат право да я разпространяват.

В същото време тази информация се базира на ежедневно публикуваната от КФН публична информация за стойност на инвестициите в пенсионните фондове (т.нар. стойност на един пенсионен дял).

В началото на 2010 г. КФН скри отрицателната реална доходност на пенсионните фондове. От 2010 г. фондовете трябваше да публикуват доходност с отчитане на инфлацията. Тя обаче е отрицателна, а КФН отложи задължението им с 5 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:50 | 03.09.22 г.
fallback