fallback

Б. Петков: Дефицитът на НОИ към края на годината ще е около 300 млн. лв.

Как ще бъде осигурено допълнително финансиране за този непланиран дефицит, не е в компетенцията на НОИ, коментира председателят на института

10:28 | 04.11.11 г. 9

„Мисля, че към края на годината дефицитът на Националния осигурителен институт (НОИ) ще възлезе на около 300 млн. лв., но как, в рамките на бюджета, ще бъде осигурено допълнително финансиране на този непланиран дефицит, не е в компетенцията на НОИ“. Така Бисер Петков, председател на НОИ, отговори на въпрос на Investor.bg разчита ли на допълнителните приходи от Агенция „Митници“ и други агенции за покриване на дефицита на института.

„Това е въпрос, който ще се решава от Министерството на финансите“, допълни Петков.

Според него, за да бъдат мотивирани хората да си плащат осигурителните вноски и да не укриват доходи, респективно осигуровки, трябва да има доверие в осигурителната система. 

„Аз не мисля, че увеличаването на референтните периоди ще доведе до недоверие в НОИ, а напротив. Те подсказват, че трябва да имаш траен и последователен принос за осигурителната система, за да получаваш права. А не когато очакваш и искаш да получиш тези права да ги обезпечаваш с временно поведение, свързано с осигуряване на по-високи доходи“, категоричен бе председателят на НОИ.

Решението на правителството да увеличи с две години натрупания стаж за ранно пенсиониране на военни, полицаи и служители в системата на сигурността ще спести на НОИ няколко милиона лева, заяви Петков, но отказа да назове конкретна сума.

„Това е стъпка към ограничаване на режимите за ранно пенсиониране, което е проблем за цялата осигурителна система, както и към известни икономии на разходите за изплащане на пенсии на тази категория лица“, аргументира се Петков.

Той отказа да коментира идеята минималната работна заплата да се увеличи от 1 май, както и има ли възможност да се намерят допълнителни средства в системата на осигуряването за увеличение на майчинските и на пенсиите до 200 лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:48 | 12.09.22 г.
fallback