fallback

Стикерът по "Гражданска отговорност" да отпадне, предлагат от КФН

Информацията за автомобила трябва да се носи от регистрационния номер, а не от застрахователния стикер, смята Борислав Богоев, зам.-председател на КФН

09:47 | 04.11.11 г. 4

“Трябва да отпадне поставянето на стикера "Гражданска отговорност" върху автомобила“, заяви Борислав Богоев, зам.-председател на Комисията за финансов надзор (КФН) по време на конференция за застрахователния и осигурителния пазар в България, организирана от Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ).

За премахването на стикерите по застраховка “Гражданска отговорност”, които се поставят на предното стъкло на автомобила заедно с лепенката за технически преглед и винетката, се заговори още миналата година. В началото на тази година от КФН внесоха предложения за промени в Кодекса за застраховането, които предвиждаха лепенето да отпадне, но депутатите ги отхвърлиха. „Това е и едно от предложенията на регулатора за промени в Кодекса за застраховането, които ще представим до края на годината“, съобщи Богоев. 

„Информацията за автомобила трябва да се носи от регистрационния номер, а не от застрахователния стикер", смята зам.-председателят на КФН. „Тези лепенки изиграха ролята си и вече са напълно излишни“, коментира още Богоев.

От надзора предлагат след въвеждане на данните, необходими за издаването на полицата, електронната система да генерира определен уникален код в реално време. По този начин отчитането на полиците ще бъде ежедневно и ще е превантивна мярка срещу некоректни полици и автомобили.

Цената на лепенката по "Гражданска отговорност" е 1,50 лв. Стикерите бяха въведени на 1 юли 2005 г. и станаха задължителни от началото на 2006 г. Идеята бе да се улесни КАТ при проверките на пътя и да се повиши обхватът на застраховката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:26 | 14.09.22 г.
fallback