fallback

Преглед на печата за 3 ноември

07:09 | 03.11.11 г.

11% спад в приема в болниците

в. Сега

За втора поредна година управляващите успяват да намалят отчетения прием в болниците. "Тази година хората, които са хоспитализирани, са с 11% по-малко", заявява министърът на финансите Симеон Дянков на заседанието на кабинета в понеделник, на което беше приет бюджетът.

До края на 2009 г. здравната каса отчиташе все по-висок брой на отчетените случаи в болниците и хоспитализациите гонеха 1.8 млн. За 2010 г., благодарение на лимитираните бюджети и по-малкото пари, болниците отчетоха около 1 647 000 случая, а през тази излиза, че хоспитализациите ще намалеят с почти 200 хиляди. Според Дянков това е, защото през тази година "някои от реформите, които вече са влезли в сила, работят". Вероятно той има предвид това, че окончателно беше спряна възможността болниците да се финансират с отчетен случай и получават лимитирани пари.

Прокуратурата разследва три пъти по-малко изборни нарушения

в. Сега

Три пъти по-малко са образуваните досъдебни производства за изборни нарушения за президентския и местния вот спрямо тези от парламентарните избори през 2009 г. Това сочат данните на прокуратурата, оповестени вчера от зам. главния обвинител Валери Първанов. Според статистиката преди 2 г. прокуратурата е образувала 300 производства, а сега те са 100 и са предимно за купуване на гласове. До момента е приключило разследването по 16 от тях. В 11 от случаите производството е прекратено, а по 3 от делата за търговия с гласове в Свищов, Плевен и Ботевград е постигнато споразумение. Наказанията обаче са твърде леки - две условни присъди и една пробация, както и един с полагане на общественополезен труд.

Първанов напомни, че Наказателният кодекс е снизходителен към хванатите да предлагат дребни суми от 20-30 лв. срещу вот с определена бюлетина, какъвто е случаят с трите града. За да бъдат хванати едрите риби обаче, прокуратурата трябва да има възможност за прилагане на СРС. "Ние не можем да използваме целия си инструментариум, но ако има СРС-та, това може да се определи като репресия върху някоя партия", напомни заместникът на Борис Велчев. Все още се работи по 84 разследвания. Вчера Първанов заяви, че се надява те да бъдат приключени до края на годината.

Парламентът продължава да не си дава много зор

в. Сега

Въпреки че изборите минаха и въпреки че заради тях парламентът си разреши нерегламентирана в правилника ваканция от три седмици, практиката ще продължи. Днес депутатите няма да работят поради изчерпване на дневния ред. Редовното обяснение на ръководството на НС е, че липсват законопроекти за разглеждане в пленарната зала. В петък пък депутатите, които ще сменят избраните за кметове народни представители, ще се закълнат и НС ще продължи с контрол над правителството.

Вчера шефът на парламента Цецка Цачева обясни, че се отлага смяната на депутатите, тъй като някои от тях още не са получили свидетелствата си от ЦИК. Осем са новите попълнения в групата на ГЕРБ. Най-колоритният сред тях е Пламен Русев от Стара Загора, който вече се зарече да превърне града в център на Вселената.

Вдигат стипендиите

в. Стандарт

Студентските стипендии се увеличават. Софийският университет вдига парите за отличниците от 90 на 120 лева от началото на тази учебна година. Това съобщи пред "Стандарт" главният секретар на Студентския съвет в Алма матер Христо Севов.

От януари младежите ще имат още една възможност да увеличат месечните си пари. С бюджет 2012 нарастват средствата за стипендии, а са намалени парите за капиталови разходи на университетите. 6 милиона лева е сумата, заделена за студентите, съобщи просветният министър Сергей Игнатов. Той уточни обаче, че все още не е ясно дали стипендиите ще се увеличат във всички вузове.

Данъчните с ултиматум за Цар Киро

в. Стандарт

Данъчните поставиха ултиматум на Кирил Рашков - Цар Киро. Дирекцията на НАП в Пловдив даде 7 дни на сочения за ромски лидер Цар Киро, научи "Стандарт". Срокът му дава възможност да си плати дължимите след 2008 година до днес налози към държавата. По данни от НАП Рашков не е плащал данъци за имотите си и дейността, която е развивал в съдружие със съпругата си Костадинка Рашкова, дъщеря си Събка и сина си Ангел.

Корейци сглобяват коли на ток у нас

в. Стандарт

Мощна корейска компания проявява голям интерес към изграждане на завод за електрически автомобили във Варна. Това казаха от корейската агенция за насърчаване на търговията и инвестициите в България. Делегация начело с Н.Пр. посланика на Република Корея Чън Би-Хо беше на посещение във Варна, за да се срещне с представители на местния бизнес. Вече се водят разговори с евентуални партньори, а компанията от Южна Корея, която засега не се назовава, е била на посещение във Варна още през март, за да направи предпроектни проучвания. Това каза директорът на агенцията Чеик Лим. Според него най-вероятно на първия етап от реализирането на проекта, автомобилите само ще бъдат сглобявани у нас, а по-нататък може да се пристъпи и към цялостното им производство.

Руският Москвич бил най-ценният автомобил за скрап у нас

в. Новинар

Най-скъп автомобил за скрап е москвичът. За изкупуване на стари коли предприятията за преработване на отпадъци и автоморгите дават максимум до 500 лева. Именно за старата руска кола собственикът й ще вземе най-висока сума, тъй като съдържа едновременно черни и цветни метали. Това заяви Петър Мицин, изпълнителен директор на предприятие, оползотворяващо отпадъци от електрониката и автомобилостроенето.

ДДС-то върху дарените провизии спъва хранителната банка

в. Новинар

Заплащането на ДДС върху дарения пречи за развиването на дарението на храна. Това заяви Марина Бракалова, директор на Фондация за обществено развитие и координатор на проекта за изграждане на хранителна банка в България.

Според Бракалова с отварянето на хранителна банка в страната ни ще се оползотворяват 160 000 тона храни, като за момента за дарения отиват само 300 тона. По думите й, за да работи системата, трябва да се изгради свързващото звено между доставчиците на храни и нуждаещите се. Главното условие, за да се случи това, е падането на ДДС за дарените стоки.

Цената на винетките остава същата и догодина

в. Новинар

Цената на винетките ще бъде същата и през 2012 г., съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура”. Така и през следващата година седмичният стикер за леки коли ще струва 10 лв., месечният – 25 лв., а годишният – 67 лв.

За леките автомобили с чуждестранна регистрация годишната такса ще е 34 евро, месечната - 13 евро, а седмичната - 5 евро.

Планираното от следващата година вписване на регистрационния номер на автомобила в специално поле на винетката най-вероятно няма да се състои, посочват от пътното ведомство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:27 | 24.08.22 г.
fallback