fallback

ДКЕВР: Токът за бита няма да поскъпне заради пазарните цени за малките фирми

От средата на 2012 г. ще има увеличение в цените за битовите абонати заради по-високите екологични изисквания към ТЕЦ-те, припомни председателят на комисията Ангел Семерджиев

16:30 | 01.11.11 г.
Автор - снимка
Създател

Токът за бита няма да поскъпне заради излизането на малките и средните предприятия на свободния пазар. Това каза днес председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев, цитиран от БНР.

Изказването на Семерджиев е по повод наскоро изказаното предположение от енергийния министър Трайчо Трайков, че при излизане на дребния бизнес от така наречената група на защитените потребители може да се повишат цените на тока за бита.

Преди седмица стана известно, че се предвиждат промени в закона за енергетиката, според които малките и средните предприятия вече ще купуват ток по цени на свободния пазар. Досега цените за тях и за битовите потребители се определяха от държавната комисия за енергийно регулиране. Тогава председателят на регулатора призна, че част от малкия бизнес не е готов за тази стъпка.

Сега Семерджиев обясни, че излизането на свободния пазар за електроенергия на малкия бизнес няма да повиши цените на тока за бита. Това може да стане чрез формирането по подходящ начин на микса от тока от различните производители.

Същевременно шефът на ДКЕВР припомни, че от средата на следващата година токът ще поскъпне. Една от причините за това е необходимостта от закупуване на част от квотите за вредни емисии заради екологичните изисквания към предприятията-производители. Семерджиев прогнозира, че по тази причина увеличението на цената на електроенергията на едро ще е с около 10 на сто, а за битовите абонати - със 7-8%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:22 | 06.09.22 г.
fallback