fallback

ВАС постанови, че Стоян Кушлев не е бил в конфликт на интереси

Магистратите приемат, че бившият председател на комисията за установяване на имущество от престъпна дейност действително е нарушил закона, но не е извлякъл лична облага

15:45 | 31.10.11 г.

Върховният административен съд (ВАС) не е установил конфликт на интереси по обвинението срещу бившия председател на комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, Стоян Кушлев, съобщи БТА. Решението може да се обжалва пред петчленен състав на Върховния административен съд.

Процесът срещу Кушлев започна след проверка на инспектората към Министерския съвет. Проверката е установила съмнение за законови нарушения, свързани с участието на Кушлев в управата на ненаправителствени организации.

Докато е председателствал комисията, той е бил председател и на клубния съвет на сдружението "Царски ловен клуб", а също и член на управителния съвет на Националната развъдна асоциация по овцевъдство.

Според заключенията на инспектората той не е обявил членството си в двете дружества през 2009 г., откакто е в сила Законът за конфликт на интереси.

Според инспектората Кушлев е назначавал в повереното му ведомство и роднини на съпругата си. В решението на ВАС е записано, че според закона назначените от Кушлев седем души в комисията не могат да се определят като негови роднини или "свързани лица".

Магистратите приемат, че действително Кушлев е членувал в двете дружества в нарушение на закона, но конфликт на интереси може да съществува единствено ако е извлечена облага от съчетаването на подобни постове. Доказателства за това обаче не са събрани, отбелязват от ВАС

Мнението на съдиите се подкрепя и от представителя по делото на Върховната административна прокуратура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:42 | 13.09.22 г.
fallback