fallback

Преглед на печата за 29 октомври

08:59 | 29.10.11 г.

Дянков: Фискалният резерв ще остане поне 4.5 милиарда лева

в. Дневник

Минималният праг за фискалния резерв от 4.5 млрд. лв. се запази и през следващата година, съобщи министърът на финансите Симеон Дянков след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, цитиран от в. "Дневник".. В първоначалния вариант за бюджет 2012, който бе обявен в понеделник, пише че минималният праг за фискалния резерв пада до 3 млрд. лв. Дянков обясни, че въпреки планирания бюджетен дефицит правителството има възможност за гъвкава политика по отношение на вътрешния дълг и затова може да съхрани резерва.

Природният газ (метан) все пак ще поскъпне заради облагането му с акциз за първи път през следващата година. Първоначалните планове на правителството бяха той да се обложи с 1.7 лв. за гигаджаул енергийност, което би увеличило крайната му цена с 6 до 10 стотинки за литър. Миналата седмица преди първия тур изборите обаче премиерът Бойко Борисов коментира, че повишение няма да има. Министърът на финансите обяви, че акциз ще се въведе догодина и това ще е първа стъпка към плавното му повишаване, вместо през 2014 година метанът да поскъпне шоково заради въвеждането на минималните акцизни ставки за ЕС.

Възможно е да има и две стъпки при акциза върху природния газ - по една през 2012 и 2013 година и окончателно вдигане през 2014 г., като първите две ще са по-малки, обясни след заседанието на тристранката Евгений Иванов - изпълнителен директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Най-вероятно акцизът върху метана през следващата година ще се въведе от юли и ставката ще 0.85 лв. на гигаджаул, което е двойно по-малко от първоначалните планове.

Българинът купува със заем все по-евтини стоки

в. Сега

Българите не се отказват да взимат потребителски кредити, но се насочват към все по-евтини стоки, сочат данни на БНП "Париба Лични финанси", цитирани от в. "Сега". Най-често със заем се купуват телевизори, перални машини и лаптопи. Но докато през 2010 г. средната цена на телевизор, взет с кредит, е била около 800 лв., през първите шест месеца на тази година тя е паднала до 550-600 лв. Най-голямо е намалението при персоналните компютри - от 500-540 лв. през 2010 г. до 350-400 лв. т.г.

Статистиката показва, че колкото по-скъпа е даден вид стока, толкова по-трудно българинът е готов да я купи с цената на задлъжняване. Изкушените от покупка на климатик например стават все по-малко, въпреки че доста домакинства вече ползват уреда не само за охлаждане през лятото, но и за отопление през зимата. През 2010 г. климатиците са били на 6-о място в списъка на най-търсените стоки, а сега са отстъпили на 10-а позиция. Въпреки че цените са паднали с 10%, този тип уреди са се продавали по 690-740 лв. през първото полугодие.

В същото време мониторите са евтини и по-търсени и са поскъпнали с цели 10% от януари насам - което е най-голямото повишение през периода. Най-предпочитаните екрани през 2011 г. са с 80-90 лв. по-скъпи в сравнение с 2010 г..

Основните групи, които движат пазара на стоки, взети с кредит, са бяла и черна техника, мебели и стоки от типа "Направи си сам" - делът им е 90%. Телевизорите генерират 12.54% от продажбите, пералните - 7.51%, хладилниците - 4.75%, а лаптопите - 3.6%.

За българина най-важното помещение е холът и в неговото обзавеждане той влага най-много. След него се нареждат кухнята и спалнята, а най-рядко се обновява банята, тъй като това е свързано с тежки ремонти и големи разходи.

Синдикатите искат въвеждането на здравна вноска върху наемите

в. Стандарт

Хората, които се издържат само от наеми, рента или дялови участия и не са пенсионери, трябва да плащат здравни осигуровки върху тези приходи, настояват синдикатите с цел да се пълни с повече средства здравната каса, пише в. "Стандарт" след вчерашното заседание на Тристранната комисия.

Бюджетът на НОИ пък може да привлече повече приходи, ако максималният осигурителен доход се увеличи на 2700 лв. По закон той трябва да е равен на 10 минимални работни заплати, но вече трета година стои замразен на 2000 лв.

Синдикатите настояват още министърът на труда Тотю Младенов да вдигне с 6,9% минималните осигурителни прагове в икономическите сектори, където не са договаряни нови стойности за догодина. Приходната част на бюджет 2012 е силно занижена, може да се привлекат поне още няколкостотин милиона лева, коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров. За да повишат събираемостта на данъци и осигуровки, профсъюзите предлагат всяка фирма, която иска възстановяване на ДДС, да се проверява и за осигурителните плащания.

Очакваме нашите искания да бъдат чути в парламента, без ръст на доходите есента няма да е мирна, заяви президентът на КНСБ.

За ръст на пенсиите догодина се обяви и част от бизнеса. Според БСК е добре да се вдигнат в средата на годината най-ниските пенсии у нас. АИКБ и БТПП обаче са против вдигането на минималната работна заплата от 1 април. В същото време друга работодателска организация - КРИБ, приветства решението за увеличаване с 30 лв. най-ниското месечно възнаграждение напролет.

Увеличението на минималната работна заплата е много незначителен въпрос на фона на другите забележки, които имаме към проектобюджета, коментира Васил Велев, председател на АИКБ. Първата от тях е надцененият ръст на БВП от 2,9%. Според АИКБ растежът догодина няма да е повече от 1,5%. Опасенията ни са, че такъв ръст няма да се състои, това ще доведе до по-голям дефицит от планирания, намаляване на фискалния резерв, по-голям външен дълг и влошаване на бизнес средата, каза Велев. Работодателите не излязоха с обща позиция за проектобюджета, защото времето за подготовка е било твърде кратко.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:28 | 17.08.22 г.
fallback