fallback

Бизнес климатът през октомври леко се влошава

Показателят се понижава с 0,7 пункта заради по-въздържаните оценки на мениджърите от промишлеността и услугите за настоящото състояние на фирмите

12:25 | 28.10.11 г. 6
Автор - снимка
Създател

Стопанската конюнктура в страната през октомври леко се влошава поради по-въздържаните оценки на мениджърите от промишлеността и сектора на услугите за настоящото бизнес състояние на предприятията, съобщава Националният статистически институт (НСИ).

Общият показател на бизнес климата бележи намаление от 0,7 пункта спрямо предходния месец, като по отрасли се отчитат следните изменения в нагласите по сектори: промишленост (-1,8 пункта), строителство (без промяна), търговия на дребно (без изменение), услуги (-0,7 пункта).

Графика: НСИ Промишленост. Съставният показател „бизнес климат в промишлеността” намалява с 1,8 пункта в сравнение със септември, което се дължи на изместване на мненията по отношение на настоящото бизнес състояние на предприятията от „добро“ към „задоволително“.

През октомври 2011 г. анкетата отчита подобна промяна и по отношение на оценките за настоящата производствена активност - от „увеличение“ към запазване на същата активност, което води до спад на балансовия показател от 7,8 пункта.

Въпреки известното увеличение на поръчките от чужбина общата осигуреност на производството с поръчки се задържа на нивото си от последните месеци. Средното натоварване на мощностите от юли до октомври спада с 2,6 пункта до 69,4%.

В очакванията си за следващите три до шест месеца мениджърите все пак запазват известен оптимизъм за развитието на бизнеса, независимо от достатъчно сериозните затруднения, свързани с несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене (посочени съответно от 57,2 и 39,7% от промишлените предприятия през октомври). По данни от последната анкета увеличение на цените в промишлеността през следващите три месеца не се очаква. Строителство. През октомври 2011 г. съставният показател „бизнес климат в строителството” остава приблизително на нивото от предходния месец.

Няма промяна в мненията на мениджърите по отношение на настоящото и очакваното бизнес състояние на строителните предприятия.

По отношение на строителната активност обаче анкетата регистрира намаление в сравнение с предходния месец и прогнозите за следващите три месеца са по-неблагоприятни. Същевременно се предвижда и по-нататъшно съкращаване на персонала. Производственият график е осигурен с договори за 4,8 месеца, като има понижение от 0,8 месеца спрямо оценката през юли. Същевременно и очакванията за нови поръчки през следващите шест месеца са по-резервирани. Основният фактор, затрудняващ дейността в отрасъла, остава несигурната икономическа среда, макар че през последния месец неговото влияние отслабва с 6,6 пункта. Същевременно последната анкета отчита известно засилване на негативното въздействие на факторите „финансови проблеми” и „конкуренция в бранша”. Преобладаващите очаквания на строителните предприемачи относно продажните цени в сектора са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца. Търговия на дребно. Трети пореден месец съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно” се задържа на дългосрочното средно равнище.

Балансовият показател за настоящото бизнес състояние на предприятията спада с 3,9 пункта поради изместване на оценките на мениджърите (както в промишлеността) към по-умерените мнения.

В прогнозите си за развитието на бизнеса обаче те остават оптимисти, като очакванията за продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца се увеличават. Несигурната икономическа среда продължава да е основният фактор, затрудняващ дейността на близо четири пети от предприятията в сектора, изтласкващ всички останали проблеми на по-заден план. По отношение на продажните цени търговците на дребно като цяло не предвиждат увеличение през следващите три месеца. Услуги. През октомври съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите” намалява с 0,7 пункта в сравнение с предходния месец, което се дължи на по-умерените оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията.

Настоящото търсене на услуги леко намалява спрямо септември, като прогнозите за следващите три месеца не предвиждат промяна в търсенето. Анкетата регистрира известни намерения за свиване на персонала през следващите три месеца. Несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша продължават да са най-сериозните фактори, затрудняващи дейността на предприятията от сектора на услугите. По мнение на мениджърите през следващите три месеца не се очаква повишение на продажните цени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:18 | 08.09.22 г.
fallback