fallback

Борисов: Залагаме нисък дефицит заради плащанията по външния дълг през 2013 г.

Планираните средства за пенсии са с 250 млн. лв. повече в бюджета за следващата година, съобщи министър-председателят

10:17 | 28.10.11 г. 6

Бойко Борисов. Снимка: БТА

В бюджета за 2012 г. умишлено е заложен нисък бюджетен дефицит от 1,35%, за да се спестят необходимите средства за плащанията по външния дълг, които предстоят през 2013 г. Това съобщи премиерът Бойко Борисов в интервю за Нова телевизия по повод рамката на бюджета за 2012 г., която днес ще се обсъжда и от социалните партньори.

На въпроса защо се налага подобна рестрикция, при положение, че минималният праг на дефицита за страните от Европейския съюз е 3% от брутния вътрешен продукт, премиерът уточни, че при съставянето на бюджета се мисли в перспектива.

"През 2013 г. излизат плащания от 1,6 милиарда лева дълг по облигациите на Милен Велчев. Тази година трябва да спестим тези пари, за да ги имаме догодина", обясни министър-председателят.

На въпроса дали и с колко ще се увеличат пенсиите през следващата година, Борисов съобщи, че в бюджета са заложени с 250 млн. лв. повече средства за пенсии. Той обаче избегна конкретния отговор на въпроса дали увеличението ще бъде за всички пенсии.

По отношение на минималната работна заплата Борисов се позова на разчетите на финансовото министерство, според които е възможно през следващата година тя да нарасне на 290 лева. Премиерът отново повтори, че се предвижда и свиване на бюджетите на ДАНС, МВР, отбраната и разузнаването, като за сметка на това ще бъдат заложени повече средства за образование, правосъдие и култура.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:41 | 11.09.22 г.
fallback