fallback

Преглед на печата за 27 октомври

07:21 | 27.10.11 г.

Изкушение за няколко милиарда

в. Дневник

Той е може би най-загадъчната част на публичните финанси, тяхна опора, но и изкушение за управляващите. Те често бъркат в него - фискалния резерв, за да запълват дупки в бюджета или пък измислят начини да отклонят част от парите, които по закон трябва да постъпят там.

Пример за това е Държавната консолидационна компания, която беше създадена от това правителство, за да отиват в нея парите от приватизация, а не в Сребърния фонд, който е част от фискалния резерв.

Размерът му отново излезе на дневен ред с проекта за бюджет за следващата година. В него е записано, че минималният му праг може да е 3 млрд. лв. при 4.5 млрд. за тази. За сравнение - през 2009 г. той беше над 8 млрд. лв.

Три поредни години "Столичен автотранспорт" е плащал за ремонти без поръчки

в. Дневник

Три поредни години общинското дружество "Столичен автотранспорт" е плащало за ремонт на автобуси и доставка на резервни части за тях на различни фирми, без да превежда задължителните конкурси по Закона за обществените поръчки.

Това показва доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция, в която са получени сигнали за 12 незаконни процедури за периода от 2007 г. до 2009 г. включително.

Проверката е показала различни нарушения, освен че не са проведени конкурси за 18.7 млн. лева (от общо 28.04 млн. лева проверявани), сключвани са договори с участници, които не отговарят на критериите, както и с такива, които са участвали с непълна документация.

Активите на "Чугунолеене" - Ихтиман, са купени от фирма, свързана с Людмил Стойков

в. Дневник

Компанията "Чугунолеене" - Ихтиман, е обявена в несъстоятелност, а производствените й активи са придобити от дружеството "Еврометал" - Перник, контролирано от Людмил Стойков. Това стана ясно от справки в Търговския регистър. На 7 октомври "Еврометал" е купил задълженията от 11.25 млн. евро към ОББ, срещу които е заложено търговското предприятие и основните му активи, включително терени, сгради, машини и помпени станции.

В регистъра няма посочена смяна на собствеността на самото "Чугунолеене" АД, но след като активите му са преминали в друг собственик, зад фирмата на практика не остава нищо. В момента основен акционер продължава да е "Чугунолеене 97".

Банките разпродават активи на длъжници за милиони

в. Дневник

"Никой не мислеше преди години, че ще се стигне до разпродажба на активи, затова някои банки приемаха какво ли не за обезпечение." Това коментира в разговор с "Дневник" банкер, пожелал да остане анонимен. Думите му обаче описват кратко и ясно ситуацията в момента. Банките са изкарали на търгове за публична продажба имоти, офиси, машини и съоръжения, оборудване за милиони.

И точно тези активи отлежават търг след търг, тъй като за тях няма купувачи. Според обявите за публични продажби на интернет страницата на Камарата на частните съдебни изпълнители актуалните към момента търгове (до края на годината) на ипотекирани в банки активи – движими и недвижими, са за около 114.5 млн. лв. Отделно от обявените от банките обезпечения, на пазара има активи за поне още около 30 млн. лв., показват обявите.

Отлагат конкурса за изтребителите

в. Стандарт

Сделката за осем изтребителя за над 1 млрд. лв. няма да се състои скоро. Проектът за новите бойни самолети няма да стартира и през 2012 г. При липса на капитал за следващата година, когато трябва да стартира цялата процедура, нямам право да откривам такава, заяви вчера министърът на отбраната Аню Ангелов. Проектът за придобиване на нов изтребител обаче нямало да спира.

Плащат на чиновници за знания и отговорности

в. Стандарт

Възнагражденията на чиновниците от 2012 година ще се определят според уменията и знанията им, както и от свободата при вземане на решения. Така шефовете, които взимат важните решения, ще може да получават доса по-големи суми от редовите служители, които цял ден търкат бюрата в изпълнение на конкретни задачи. Не е ясно обаче кой и по какъв начин ще оценява чиновниците и ще следи работата им. Определящо за заплатата на държавните служители ще бъде и това доколко успяват да се сработят с екипа и доколко влияят при взимането на решения. От какво ще се определят заплатите ще бъде описано в специална наредба, пише в мотивите към проекта на бюджет за 2012 г. Минималните заплати на чиновниците за 2012 г. остават 335 лв.

Руснаците удвояват иска си срещу НЕК

в. Стандарт

Над 2 пъти може да нарасне сумата, която изпълнителят на проекта АЕЦ "Белене" "Атомстройекспорт" изисква от НЕК със заведения в Арбитражния съд в Париж иск срещу българската компания. Това стана ясно в Прага от думите на президента на "Атомстройекспорт" Александр Глухов на форума на доставчиците в атомната промишленост "АТОМЕКС Европа 2011". Той обясни, задълженията на НЕК за извършени от руснаците дейности вече са 130 млн. евро. Но компанията още не е решила дали да увеличи сумата по заведения през юли иск за 58 млн. евро. След иска от руснаците българската страна заведе през септември насрещен иск в Арбитражния съд в Женева срещу "Атомстройекспорт" за 61 млн. евро за старо оборудване от "Белене", което руската страна си е прибрала, но не е платила.

Омбудсманът иска да се обжалват и фишовете на КАТ

в. Сега

Наказателните постановления и електронните фишове до 50 лева, издавани от КАТ, трябва да може да се обжалват, обяви омбудсманът Константин Пенчев. Вчера той атакува пред Конституционния съд разпоредбата на чл. 189, ал. 13 от Закона за движение по пътищата, която не позволява оспорване.

Според Пенчев принципът на необжалваемост на административните актове, основан единствено на критерия размер на наложеното наказание, противоречи на основни конституционни разпоредби. Този принцип, който нарушава човешки права, е застъпен и в редица други закони, отбелязва Пенчев и подсказва, че скоро вероятно ще атакува пред КС и други законови текстове.

И платените прегледи ще дават право на безплатни изследвания

в. Сега

От догодина пациентите може да имат по-гъвкав достъп до лечение. Хората, които ходят директно при специалист без талон от личния лекар и си плащат, да имат право да получават от лекаря направления за изследвания, консултации и прием в болница, покрити от здравната каса, иска Българският лекарски съюз. За целта обаче специалистът трябва да има договор с НЗОК, а пациентът - платени здравни вноски. В момента, за да получи безплатни изследвания или да има право на прием в болница по линия на касата, пациентът трябва да ги получи от специалист, при който е отишъл с направление от личния лекар. На хората, платили кеш, специалистите нямат право да назначават каквито и да било услуги, покрити от касата.

Заради орязан бюджет железниците ще плащат само неотложни ремонти

в. Сега

През следващата година БДЖ ще извършва само неотложни ремонти на вагони, за които са предвидени 20 млн. лв. Предвидените средства за БДЖ холдинг за субсидиране на пътническите превози на БДЖ са с два милиона лева по-малко в сравнение с миналата година -170 млн. лв. Парите за компенсиране на пътуванията с намаление по железниците и с автобусния транспорт са се увеличени с 1.33% - до 99 млн. лв.

БАН: Дянков се опитва да удуши 142-годишна институция

в. Новинар

Със Симеон Дянков се мъчим да се срещнем от две години, но нито с него, нито с представител на министерството имаме някакъв контакт. 142-годишна институция ще умре. Те ни душат, не успяват да ни задушат и затова ни душат още повече. Това заяви пред Нова телевизия проф. Никола Малиновски от настоятелството на БАН. Според него академията умира бавно заради недостиг на средства.

Проф. Малиновски подчерта, че бюджетът на БАН за следващата година е с 5 милиона лева по-малко, отколкото е бил през тази и миналата година. В същото време академията е единствената институция, която е на държавна субсидия и не получава пари за парно, ток и вода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:16 | 10.09.22 г.
fallback