fallback

Борисов: Взето е политическото решение на ЕС за изхода от икономическата криза

Според премиера то се отнася до въвеждането на изискване за капиталова адекватност на банките от 9%

22:25 | 26.10.11 г. 29

Бойко Борисов. Снимка: БТА

Лидерите на 27-те държави-членки на ЕС са постигнали тази вечер на заседанието си в Брюксел политическо решение, свързано с изхода от кризата в еврозоната, съобщи премиерът Бойко Борисов, който участва в заседанието на Европейския съвет.

Борисов изрази очакване решението да бъде потвърдено и на заседанието на лидерите на 17-те страни от еврозоната, което започва към този час.

Премиерът уточни, че постигнатото политическо решение засяга начина, по който да се капитализират банките, като те трябва да постигнат 9% капиталова адекватност, като отбеляза, че в момента банките в България имат 15% капиталова адекватност.

Той добави, че в споразумението отсъства предложението страните в тежко положение да плащат по-малка част от стойността на проектите, съфинансирани от европейските фондове.

В отговор на питане Борисов уточни, че гръцките банки в България са отделни юридически лица и също са длъжни да се съобразяват с изискването за 15% капиталова адекватност, като това се наблюдава внимателно от Българската народна банка.

България плаща дълго време индиректно цената на кризата с всички проблеми, които се наблюдават в региона - още от първите стачки в Гърция и затварянето на общата ни граница, смята той. Ние сме поели много отдавна пасиви, а това, което се предлага сега, се надявам гръцкото правителство да го приеме и въведе бързо, допълни премиерът.

На този етап България няма да участва с пари в решаването на текущите проблеми, защото не е в еврозоната, но страната ни е за европейска солидарност и за дисциплина, изтъкна Борисов.

По думите му в залата на Съвета са прозвучали призиви днешната среща да бъде една от последните, на които се говори за "слабите" страни в ЕС, които са допуснали големи бюджетни дефицити и не са подготвили банковите си системи, а са давали големи пенсии и заплати и са вземали и харчили повече пари, отколкото са изкарвали.

Сред прозвучалите позиции е била тази да започне да се говори за страните, които са въвели и изстрадали ограниченията, съгласно споразуменията от Маастрихт и за които е редно да бъдат поощрени, сред които и България, добави премиерът.

Надявам се, крайно време е, да дойде Съвет, на който да говорим за държавите, които спазват критериите от Маастрихт и финансова дисциплина. Говоренето за тези, които са харчили, без да си направят сметката, вече започва да има отрицателен ефект в дисциплинираните държави, коментира премиерът Борисов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:29 | 11.09.22 г.
fallback