fallback

Преглед на печата за 26 октомври

07:45 | 26.10.11 г.

Затегнатото банково кредитиране - основен проблем пред сливанията и придобиванията

в. Дневник

Сливанията и придобиванията в България се активизират в началото на 2011 г., но сделките стават все по-трудно. Причина за това са твърде високите очаквания на продавачите, създадени през периода 2007-2008 г., които в момента са без солиден фундамент. От друга страна са купувачите, които очакваха кризата рязко да свали оценките на продаваните активи.

Това стана ясно от изказвания на участниците днес в шестата годишна конференция на вестник "Капитал", посветена на сливания, придобивания и дялово финансиране.

Според някои от тях очакваният ръст на икономиките в Югоизточна Европа през следващата година ще благоприятства тези сделки. Така например анализът на Raiffeisen Investment сочи, че ръстът в нашия регион ще бъде 4.5% при 2.5% за западната част на Европа.

Три поредни години "Столичен автотранспорт" е плащал за ремонти без поръчки

в. Дневник

Три поредни години общинското дружество "Столичен автотранспорт" е плащало за ремонт на автобуси и доставка на резервни части за тях на различни фирми, без да превежда задължителните конкурси по Закона за обществените поръчки.

Това показва доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция, в която са получени сигнали за 12 незаконни процедури за периода от 2007 г. до 2009 г. включително.

Проверката е показала различни нарушения, освен че не са проведени конкурси за 18.7 млн. лева (от общо 28.04 млн. лева проверявани), сключвани са договори с участници, които не отговарят на критериите, както и с такива, които са участвали с непълна документация.

Банките разпродават активи на длъжници за милиони

в. Дневник

"Никой не мислеше преди години, че ще се стигне до разпродажба на активи, затова някои банки приемаха какво ли не за обезпечение." Това коментира в разговор с "Дневник" банкер, пожелал да остане анонимен. Думите му обаче описват кратко и ясно ситуацията в момента. Банките са изкарали на търгове за публична продажба имоти, офиси, машини и съоръжения, оборудване за милиони.

И точно тези активи отлежават търг след търг, тъй като за тях няма купувачи. Според обявите за публични продажби на интернет страницата на Камарата на частните съдебни изпълнители актуалните към момента търгове (до края на годината) на ипотекирани в банки активи – движими и недвижими, са за около 114.5 млн. лв. Отделно от обявените от банките обезпечения, на пазара има активи за поне още около 30 млн. лв., показват обявите.

За продажба има обявени хотели и хотелски комплекси в Банско и по морето, като някои от тях са недовършени, не са малко и пуснатите за продажба цехове от различни области на хранително-вкусовата промишленост (колбасарски, сладкарски, консервна фабрика, птицеферми, хлебопроизводство), предприятия за металообработване, складове, селскостопански сгради и постройки, мандри и пр.

90 милиона за стажанти

в. Стандарт

90 милиона лева ще даде Европа за стажанти. Част от парите ще отидат за наши фирми, които наемат младежи. Университетските преподаватели също ще получат бонуси, както и самите студенти и ученици. Това съобщи пред "Стандарт" просветният министър Сергей Игнатов. 60 млн. от договорените пари ще отидат за стажове и практики във вузовете, а 30 млн. - в професионалните гимназии. Най-голямата част от средствата ще получават самите студенти и ученици, чиито практики за първи път у нас ще се заплащат. Фирмите вече ще започнат да поръчват и конкретни програми на университетите, за да запълнят незаетите работни места. Големите ИТ компании са помолили министерството спешно да бъдат приети хиляди студенти в компютърните специалности, защото не достигат кадри.

След пенсионната реформа дефицитът в НОИ расте

в. Сега

Въпреки старта на пенсионната реформа кабинетът залага по-висок дефицит в НОИ за 2012 г. Планираните приходи за догодина са 3.9 млрд. лв. при малко над 4 млрд. лв. през 2011 г. А разходите скачат от 8.233 млрд. лв. на 8.455 млрд. лв. основно заради увеличението на вдовишките добавки с 6.5%. От 1 септември преживелият съпруг получава 26.5% от пенсията на починалия вместо 20 на сто, което само за 4 месеца излиза 48 млн. лв. повече за НОИ.

По-малкото приходи се очакват главно от осигурителни вноски. Разликата от около 200 млн. лв. всъщност е очакваното неизпълнение на плана за т.г. През пролетта управителят на НОИ Христина Митрева беше принудена да подаде оставка заради завишени разчети за приходите, въпреки че те бяха правени на базата на нереалистичните прогнози на финансовото министерство, които така и не се сбъднаха.

Заплатите в министерствата продължават да растат

в. Сега

Клетвите за икономии в държавната администрация продължават да вървят ръка за ръка с увеличение на заплатите на голяма част от чиновниците. Някои институции ще получат сериозен ръст на фонд "Работна заплата" догодина, става ясно от проектобюджета за 2012 г.

Впечатляваща е промяната в спортното министерство - там средствата за възнаграждения се увеличават с почти 40% и догодина хората на приоритетното за премиера ведомство ще си поделят 4.124 млн. лв. Макар и по-скромно, фонд "Работна заплата" увеличават и други институции. В екологията например догодина трябва да има 12% повече в бюджета по това перо. Същият ръст е предвиден и за комисията по досиетата. Администрацията на Министерския съвет очаква 10% повече в сумата за заплати. Впечатляващ ръст от 20.54 на сто е заложен за фонд "Работна заплата" в администрацията на омбудсмана - 999 000 лв. Друга част от министерствата ще получат около 5% повече догодина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:53 | 03.09.22 г.
fallback