fallback

Трайков иска създаването на „енергиен Шенген“

Организацията трябва да осигури общи правила за достъп на страни извън общността до европейските енергийни пазари

21:36 | 24.10.11 г.
Автор - снимка
Създател

Трайчо Трайков. Снимка: БТА

„Има нужда от "енергиен Шенген", който да осигури общи правила за достъп на трети страни в Европа, заяви във Виена министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, съобщи за БТА пресслужбата на министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

„Държавите членки на ЕС трябва да имат съгласувана позиция по енергийните проекти с участие на трети страни. Необходим е "енергиен Шенген", който да осигури общи правила за достъп на страни извън общността до европейските енергийни пазари, каза министърът, който участва в международна конференция, посветена на 5-ата годишнина от създаването на Енергийната общност.

С приветствие към форума се обърна и еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер.

„Европейските фондове трябва да се насочат по-силно към развитието на енергийната инфраструктура в Югоизточна Европа“, подчерта Трайков.

На срещата на равнище министри през ноември 2010 г. в София България пое инициативата за координирано развитието на мрежите в Югоизточна Европа. Страната ни отделя сериозно внимание на изграждането на енергийна инфраструктура, която ще гарантира сигурни доставки, диверсификация и възможност за свързване на пазарите на Енергийната общност с общия енергиен пазар на ЕС.

Либерализацията на пазарите на електроенергия и природен газ според законодателството на ЕС и създаването на конкурентен енергиен пазар в региона на Югоизточна Европа е водеща цел на Договора за създаване на енергийна общност.

Трайков е подчертал ролята на България в т. нар. „процес Атина“ (започнал през 2002-2003 година), който предвижда сближаване на енергийните пазари на държави извън ЕС с общия  европейски енергиен пазар. Като износител на електроенергия за региона България покрива значителна част от дефицита в енергийния му баланс.

Трайков е посочил и необходимостта страните от Югоизточна Европа да имат обща позиция за алтернативните газови доставки. Министърът е допълнил, че страната ни ускорява проектите за газовите си връзки със Сърбия, Гърция и Турция. България ще настоява да бъде продължена и газовата връзка при Комотини до Егейско море, която е допълнителен маршрут за диверсификация.

Договорът за създаване на Енергийна общност между ЕС (тогава Европейска общност) и страните от Югоизточна Европа (ЮИЕ) е подписан на 25 октомври 2005 г. в Атина при българското председателство на Енергийната общност. Той е ратифициран от Народното събрание през февруари 2006 година. Целта на документа е да се създаде либерализиран и конкурентен регионален пазар на електроенергия и природен газ в ЮИЕ, действащ по правилата на общия енергиен пазар на ЕС. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:58 | 12.09.22 г.
fallback