fallback

Дянков: Притокът на капитали от Гърция към България достигна близо 1 млрд. евро

Ние сме облагодетелствани от факта, че климатът за компаниите в Гърция се влоши, казва финансовият министър пред германския вестник Welt

10:36 | 24.10.11 г. 12

Финансовата и икономическата криза, която разтърсва Гърция, облагодетелства България, казва в интервю в днешния брой на германския вестник Welt българският финансов министър Симеон Дянков, цитиран от АФП и БТА.

"Макар това да не е много приятно, има известно злорадство (към Гърция), защото България винаги е била сравнявана с Гърция", посочва Дянков пред германския всекидневник.

"Сега се създава впечатлението, че гърците са по-зле от нас, а това ни помага много като правителство", допълва Дянков, цитиран от АФП.

Дълго време българите, които правиха жертви, за да поддържат дълга си на едно от най-ниските равнище в Европа (16 на сто от брутния вътрешен продукт през 2010 година), гледаха със завист гръцките си съседи заради по-високия им жизнен стандарт.

Сега България служи за убежище на компании, инвеститори и гръцки капитали.

"Ние сме облагодетелствани от факта, че климатът за компаниите в Гърция се влоши", твърди Дянков, цитиран от Франс прес.

През последните две години "близо 2000 компании са се прехвърлили от Гърция в България", според българския финансов министър. В същото време "много гръцки граждани вложиха парите си в български банки", допълва Дянков. Според него притокът на капитали от Гърция е близо 1 милиард евро, а това са "много пари за България".

При все това "бих предпочел съседът ни да е по-добре, това би стимулирало търговията" между двете страни, признава Дянков, цитиран от Франс прес.

Близо 800 гръцки фирми се очаква да преместят бизнеса си в България до края на годината

Икономическото присъствие на гръцките компании в България се изчислява на 3 млрд. евро досега и е осигурило 100 хил. нови работни места, съобщава отделно информационният сайт GreekReporter, цитиран от БТА.

Гръцките компании напускат "потъващия кораб" на собствената си страна и преместват дейността си в България, където разходите за труд са четири пъти по-ниски от тези в Гърция. Близо 800 гръцки фирми се очаква да преместят бизнеса си в България до края на годината, посочва още изданието.

Йоана Янару, ръководител на търговския отдел в гръцкото посолство в България, изтъкна, че през последните десет години България е дестинация номер едно за гръцките компании, които местят бизнеса си в чужбина.

"Мотивът зад този избор е основно ниският данък печалба от 10 процента, както и бързата и лесна процедура за регистриране на нова дейност", посочва Янару. По нейните думи обаче едва 5% от общия размер на гръцките инвестиции зад граница са направени в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:41 | 02.09.22 г.
fallback