fallback

Над 6,9 млн. българи ще могат да гласуват за президент

За местните избори право на глас имат над 6,5 млн. души, сочат данните на ГРАО

10:08 | 21.10.11 г.

Общо 6 933 748 е броят на избирателите, български граждани, отпечатани в избирателните списъци за президентските избори, а за местните избори право да гласуват имат 6 514 917, сочат данните на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО), съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Право да избират общински съветници и кметове имат и гражданите на други държави-членки на Европейския съюз, които имат статут на продължително и постоянно пребиваване в страната. Броят на заявилите желание и включените в избирателните списъци български граждани от други държави на ЕС е 248 души.

По информация на Министерството на външните работи общият брой избиратели, заличени от избирателните списъци, защото са заявили желание да гласуват извън страната, е 32 390. От избирателните списъци са заличени 7 430 лица, които изтърпяват наказание "лишаване от свобода".

Близо 445 хил. души с настоящ адрес в чужбина към 22 юни тази година са заличени от избирателните списъци за общински съветници и кметове.

След приключването на изборите на 23 октомври и балотажа на 30 октомври ГРАО ще извърши проверка за двойно гласуване, се отбелязва в съобщението.

БТА

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:24 | 11.09.22 г.
fallback