fallback

Какво ни обещаха кандидатите за кмет на София този път

Предизборните платформи на мераклиите да седнат в кметския стол доста си приличат

07:50 | 21.10.11 г. 1

Вкарването на гражданите в управлението на София с цел намаляване на корупцията в Столичната община, места за всички деца в детските градини, по-малко бездомни кучета, бърз градски транспорт, спиране с презастрояването, прекратяване превръщането на паркове и детски игрища в паркинги, улици и тротоари за пешеходците и строителство на паркинги за колите. Това са само част от обещанията на бъдещите кандидати за кметове на столицата.

Оказа се, че предизборните платформи на мераклиите да седнат в кметския стол доста си приличат. Приличат си и решенията на проблемите. Може би е така, защото проблемите на столицата са едни и същи от години, а голяма част от тях още не са решени.

„София има пари, но няма ефективно управление“, каза кандидатът за кмет, издигнат от НДСВ, Владимир Каролев. На същото мнение е и издигнатият от БСП кандидат за кметския пост Георги Кадиев. По думите му бюджетът на Брюксел е 700 млн. евро, а този на София - 650 млн. евро, а разликата е там, че в Брюксел няма корупция.

По думите на Николай Пехливанов много пари се дават за чистота, градски транспорт и ремонт на улици, а нито едно от тези три неща не е на необходимото ниво. Проблемът е, че всичко се прави хаотично и без ясна стратегия.

И тримата са на мнение, че за да се ограничи корупцията е необходимо общината да стане максимално прозрачна, с максимален достъп на хората до информация. Прошко Прошков, кандидат за кмет, издигнат от Синята коалиция, обеща в тази връзка да извади на светло отчетите на общината, така че всеки да може да види инвестиционната програма и приоритетите на общината.

Кандидатите са на едно мнение и за завода за боклук на София. Кадиев смята, че цената от 163 млн. лв. е твърде висока, а може да се направи и за 80 млн. лв. Предложението на Пехливанов пък е, ако до края на октомври Европейската комисия не подпише апликационната форма, Столичната община да започне да строи завода за боклук със собствени средства.

„Да привлечеш 100 млн. лв. безвъзмездна помощ и да започнеш строителството на завода за боклук, който никога не е строено, не е неуспех“, каза от своя страна Йорданка Фандъкова, която се бори за втори мандат.

Предизборните платформи на кандидатите си приличат и по обещанието да се справят и с бездомните кучета. Предложението на Владимир Кароелв е да се построят поне 6 приюта за кучета около София, всеки за по 400-500 кучета. Освен това всяко куче в София трябва да е с паспорт и с чип, а собственицие, които изхвърлят кучетата си на улицата, да бъдат глобявани със сериозна сума.

„Въпросът с бездомните кучета може да бъде решен в рамките на шест месеца“, зарече се Пехливанов. Досегашният кмет пък е на мнение, че проблемът с бездомните кучета може да бъде разрешен най-бавно, защото, от една страна, той е много сериозен и засяга живота и здравето на хората, но от друга страна ние сме длъжни да подхождаме хуманно към решаването му.

Другата тема, по която всички отново са на едно мнение, е че размерът на местните данъци и такси, които няма нужда да се увеличават. Кандидатите смятат, че приходите могат да бъдат увеличени не чрез повишаване на налозите, а чрез увеличаване на събираемостта.

Построяването на достатъчно детски градини също присъства в предизборните платформи на кандидатите. „Ще построим и 12 хил. места в детските градини за периода на мандата, което е по 3 000 места на година“, обеща Кадиев.

Предложението на Каролев пък е дотациите за всяко дете да се дават и на частните, не само на общинските детски градини, и по този начин общината ще реши проблема с детските градини за 2-3 години, а не за 10-15.

Връщането на контрола в Общинска банка и преструктуриране на общинските дружества е другото, по което предизборните платформи на кандидат-кметовете си приличат. След като Столичната община не успя да промени устава на банката, с което трябваше да се позволи вземането на решения от общото събрание с 2/3 от капитала, а не както е сега с 3/4, предстои да видим какво ще направи новият кмет.

Единственият начин да се премине през този проблем е чрез Българската народна банка (БНБ), която има правото служебно да променя и устава, и надзорния съвет, ако има риск за банката, или неизпълнение на основни критерии, каза Кадиев. Според Прошко Прошков контролът трябва да бъде върнат, а след това да се прецени дали банката да се използва по предназначение за кредитиране и микрокредитиране или да бъде продадена.

По отношение на съдбата на Топлофикация и евентуалната и приватизация мненията тук са различни. Кандидатът на Синята коалиция е против пълната приватизация на дружеството. Той предлага либерализация на производството и доставката, а разпределителната мрежа да остане общинска. Последното нещо, което искам, е дружества, които извършват комунални услуги, да бъдат приватизирани, категоричен беше Кадиев.

Кой ще спечели в битката за София и ще бъдат ли спазени поне част от предизборните обещания, ще разберем на 23 октомври, въпреки че вотът изглежда ясен от сега, по данни на социологическите агенции. Ще подкрепят ли хората досегашния си управник заради работата му, ще го накажат ли или ще заложат на някой нов политик, който е успял да ги убеди, че ще превърне града в по-добро място за живеене, предстои да разберем в неделя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:28 | 14.09.22 г.
fallback