fallback

Обявяват седем нови далекопровода за обекти от национално значение

Този статут осигурява облекчени административни процедури по придобиване на вещни или други права при тяхното изграждане

12:39 | 19.10.11 г.
Автор - снимка
Създател

Правителството определи днес като обекти от национално значение седем линейни енергийни обекта (далекопроводи), които предстои да бъдат изградени, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

В списъка на новите съоръжения са включени два електропровода по Черноморието, първият от които е изграден на територията на общините Добрич, Балчик и Каварна ,а вторият е към подстанциите "Айтос" и "Слънчев бряг - запад".

Следващите електропроводи тепърва ще бъдат изградени. Сред тях е този към подстанции "Марек" и "Самоков" на територията на общините Дупница, Сапарева баня и Самоков, електропроводът за водноелектрическите централи "Въча 1" и "Цанков камък" и електропроводът към ВЕЦ-те  "Девин" и "Цанков камък" с подобект  "Лясково-Михалково".

На територията на други осем пловдивски общини ще се прокара електропроводът към подстанции "Пловдив", "Марица-изток" и ТЕЦ "Марица-изток 3". Последният електропровод е към подстанции "Марица-изток" и "Бургас", който ще бъде изграден на територията на общините Симеоновград, Раднево, Нова Загора, Тунджа, Ямбол, Стралджа, Карнобат, Айтос, Камено и Бургас.

Според българското законодателство обявяването на обектите за национални дава възможност при изграждането им да се облекчат административните процедури по придобиване на вещни и други права при отчуждаване на терени.

Целта е с изграждането на далекопроводите да се подобри сигурността на електрозахранването и да се намалят загубите при пренос на електроенергия, се посочва в прессъобщението.

Ще бъде осигурена възможност за присъединяване на нови големи електроконсуматори и ще се повиши сигурността на присъединяването на ВЕЦ "Цанков камък" към електроенергийната система.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:02 | 13.09.22 г.
fallback